Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UEFA ukinula Intertoto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska nogometna federacija je zaključila prvi dan zasjedanja Izvršnog odbora u Luzernu nizom promjena u europskim nogometnim kupovima. Došlo je do promjenama u Ligi prvaka i Kupu UEFA, Intertoto Kup je ukinut, a nova pravila startat će 2009. godine.

Engleska, Italija i Španjolska imat će po tri direktna sudionika u natjecanju po skupinama Lige prvaka, no osvajači četvrtog mjesta u tim ligama imat će daleko teži put.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UEFA protiv Valencie, Intera i petorice igrača Slika nije dostupna Chelsea osvojio Liga Kup

'Liga prvaka je vrhunsko natjecanje, no morali smo ga približiti manjim klubovima. Sada će u skupinama biti više nacionalnih prvaka,' najavio je Platini. Po novom prijedlogu 22 kluba će direktno po koeficijentima dobiti mjesto u skupinama, a ne 16 kao do sada. Novih šest će biti trećeplasirani klubovi iz Italije, Engleske i Španjolske, te prvaci zemalja rangiranih od 10. do 12. mjesta. Za pet mjesta će razigravati klubovi koji nisu prvaci zemalja od 1. do 15. mjesta na ljestvici UEFA-e, dok će za još pet mjesta razigravati prvaci od 13. do 53. mjesta na ljestvici izuzev Lihtenštajna.

Novosti ima i u Kupu UEFA u kojem će se u natjecanju po skupinama boriti 48 klubova, a ne više 40 kao dosad. Klubovi će biti podijeljeni u 12 skupina po četiri i igrat će se dvokružno. Po dva kluba iz svake skupine plasirat će se u nokaut fazu zajedno s osam trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka. Kvalifikacije će imati četiri kruga, a poraženi klubovi iz drugog i trećeg pretkola Lige prvaka nastavit će natjecanje u četvrtom pretkolu Kupa UEFA i natjecanju po skupinama.

Prema novom sustavu ukida se Intertoto kup, a finale Lige prvaka će se od sezone 2009 (10 igrati subotom, a ne više srijedom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene