Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Cataniji uhićene 34 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato iznio je danas u Parlamentu što se događalo u Cataniji za vrijeme utakmice Catania - Palermo kada je ubijen policajac Filippo Raciti, te mjere koje će sutra vlada usvojiti za povećanje sigurnosti na stadionima.

Kada je Amato govorio o smrti Racitija i o "izvanrednoj moralnoj snazi udovice" dobio je pljesak svih zastupnika. Amato je kazao kako je Ratici nastavio raditi i nakon što je dobio "fatalni udarac". Tek nakon pola sata od dobivenog udarca u trbuh koji mu je teško ozlijedio jetru, Raciti je pao i zatim umro.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Navijači Hajduka probili ogradu i upali na teren Dnevnik Nove TV pita Smatrate li da su postojeće kazne za huligane dovoljne? Ovako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Napad na policiju je bio pripremljen i uspio je premda je kod
stadiona Massimimo bilo 1.350 djelatnika snaga reda", rekao je Amato. Do sada su uhićene 34 osobe, uključujući i čuvara stadiona kod koga su nađene palice za bejzbol, koje upotrebljavaju nasilni navijači u napadima na policiju.

Među uhićenima ima 11 maloljetnika, a među njima je i sin policajca Giuseppea Mancarelle koji je te večeri bio zadužen da prati događaje u policijskom centru u koji dolaze sve snimke sa stadiona. Mancarella je izjavio kako je iznenađen i utučen zbog uhićenja sina zajedno s nasilnim huliganima, te je izrazio nadu da će iz cijele situacije "izaći čist".

Mnogi nasilnici "identificirani su zahvaljujući tv-kamerama
postavljenima na stadionu", rekao je Amato te govorio o specifičnosti Catanije gdje su očevi mnogih mladih u zatvorima i za te mladiće su "zbiri" (policajci) neprijatelji. Za vrijeme 24 utakmice u Cataniji, na 10 je bilo incidenata u kojima je ranjeno 147 osoba od kojih 118 policajaca.

Amato je priznao da je pogriješio u prosincu prošle godine kada je odobrio održavanje utakmica i na stadionima koji nisu zakonski u redu, te kako ubuduće neće popuštati i stadioni će biti zatvoreni dok se ne budu obnovili. U perspektivi će se stadione, koji su sada u vlasništvu gradova, privatizirati i dati klubovima na upravljanje. Unutar stadiona će se klubovi brinuti za sigurnost, a policija će biti samo izvan stadiona.

Vlada će u srijedu donijeti zakonski dekret o sigurnosti na
nogometnim utakmicama i vjerojatno najaviti nastavak nogometnog prvenstva pošto je prekinuto nakon incidenata u Cataniji. Utakmice će se na stadionima koji nisu u normi održavati bez gledatelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene