Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Viktoru Boutu, zloglasnom trgovcu oružjem uhićenom u Bangkoku dok je dogovarao zadnju fazu ilegalne prodaje oružja, sudit će se na Tajlandu prije nego vlasti te zemlje razmotre zahtjev za njegovim izručenjem Sjedinjenim Državama, objavila je policija u petak.


Ruski krijumčar oružja, poznat pod nadimkom 'trgovac smrću', uhićen je, u bangkoškom hotelu nekoliko sati po dolasku iz Moskve, na temelju međunarodne tjeralice.

Vezani članci Američka geografija (Foto: Screenshot/YouTube) KVIZ koji je zbunio mnoge: Znate li na kojim se kontinentima nalazi ovih 10 država? Slika nije dostupna Odgođena rasprava o izručenju 'trgovca smrću'

Policijski general Adisorn Nonsee kazao je da 'Bout mora biti suđen u Tajlandu prije izručenja', piše Reuters.

Prema tajlandskom zakonu, stranim osumnjičenicima mora se suditi u zemlji uhićenja. Bude li osuđen na Tajlandu, Bout bi mogao bi dobiti kaznu zatvora do 10 godina.

Boutovo izručenje traže Sjedinjene Države u kojima je trgovac optužen za isporuku projektila zemlja-zrak gerilcima kolumbijskog pokreta FARC.

DEA, američka agencija za borbu protiv narkotika, tvrdi da je trgovac pao u zamku koju su njezini agenti mjeseci gradili i dodaje da je uhićenje provedeno u suradnji s tajlandskom policijom i policijama Rumunjske, Danske i Nizozemskih Antila.

Osim SAD-a izručenje ruskog trgovca mogle bi zatražiti i Rusija i neke druge zemlje, piše agencija France presse i dodaje da je Bout nadahnuo scenarij za film 'Lord of War', u kojem je glumio američki glumac Nicolas Cage.

Boutov odvjetnik najavio je dolazak na Tajland i tvrdi da je uhićenje 'neprihvatljivo', a Aleksej Bout inzistira da je njegov brat samo 'organizirao prijevoz i nema nikakve veze s prodajom oružja'.