Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pozitivan i B nalaz Floyda Landisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Floyd Landis posljednja je žrtva ''rata protiv dopinga'' nakon što su i naknadni nalazi potvrdili povišenu razinu muških spolnih hormona u njegovoj krvi za vrijeme ''Tour de Francea''.

Međunarodni biciklistički savez potvrdio je kako je i B nalaz dopinškog testa Amerikanca Floyda Landisa (30) nakon 17. etape ovogodišnjeg "Tour de Francea" pozitivan na muški spolni hormon testosteron.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Landisu obećana manja kazna ako optuži Armstronga Slika nije dostupna Laboratorij pogriješio u 'slučaju Landis'

"Analiza B nalaza urina Floyda Landisa potvrdila je rezultat prvog nalaza obavljenog u antidopinškom laboratoriju u Parizu. U skladu s pravilima, UCI-jeva antidopinška komisija zatražit će od Američkog biciklističkog saveza pokretanje disciplinskog postupka protiv vozača", stoji u priopćenju saveza.  

Landisu će najvjerojatnije biti oduzet naslov pobjednika ovogodišnjeg "Toura", a bit će i kažnjen s dvije godine zabrane nastupa.

Pobjednikom ovogodišnje najveće svjetske biciklističke utrke bit će proglašen Španjolac Oscar Pereiro, koji je utrku završio sa 57 sekundi iza Landisa.

Pereiro će tako postati peti Španjolac pobjednik "Toura" u povijesti, a prvi nakon Miguela Induraina koji je svoj posljednji, od pet naslova, proslavio 1995. godine.
''Nisam uzimao nikakva zabranjena sredstva''

"Nikada nisam uzimao nikakva zabranjena sredstva, uključujući testosteron. Bio sam najsnažniji na Tour de Franceu i zato sam postao prvak'', tvrdi Landis. 

"Borit ću se protiv ovih optužbi sa jednakim zalaganjem i intezitetom s kojim sam i trenirao kako bi se pripremio za utrku. Sada je na meni da skinem ljagu sa svog imena i vratim sve ono za što sam tako naporno radio'', dodao je.

Landis ima rok od 10 dana kako bi predao svu dokumentaciju Američkoj antidopinškoj agenciji kojom bi eventualno opravdao svoj pozitivan dopinški test. Ukoliko ga i USADA proglasi krivim, posljednja opcija mu je žalba Međunarodnom sportskom sudu. Tu su žalbu njegovi odvjetnici već najavili.  

Howard Jacobs, jedan od Landiosovih odvjetnika, rekao je kako će pričekati potpunu dokumentaciju B nalaza. 

"U suradnji s nekim od vodećih stručnjaka s područja medicine i znanosti, dokazat ćemo kako Landisova pobjeda na Touru 2006. nije bila potaknuta nikakvim zabranjenim sredstvima'' rekao je Jacobs.
Landisu otkaz u Phonaku

Odmah nakon objave rezultata B nalaza švicarska profesionalna biciklistička momčad Phonak dala je otkaz Amerikancu Floydu Landisu.

"Landis je dobio otkaz zbog kršenja internog momčadskog Etičkog koda. Ukoliko želi nastaviti legalnu borbu u ovom slučaju, to će morati bez naše pomoći", objavio je Phonak. 

"Ovo je katastrofa i ogromno razočaranje i za mene i za cijeli tim,'' izjavio je Bert Grabsch, njegov kolega it Phonaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene