Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do najvećeg atletskog događaja godine u Hrvatskoj, Grand Prix mitinga u Zagrebu, ostalo je tjedan dana i već sada se može reći da će to biti najjače izdanje popularnog "Hanžeka".


Na konferenciji za novinare organizatori mitinga najavili
su dolazak svjetske rekorderke u kladivu te brojnih europskih,
svjetskih i olimpijskih prvaka.

Vezani članci Slika nije dostupna Uvjeti katastrofalni, rezultat vrhunski. Dokad? Slika nije dostupna Tragični aeromitinzi: U dva dana poginulo 10 ljudi

U muškoj konkurenciji treba posebno izdvojiti natjecanja na 110m prepone te u skoku u dalj.

Kad je u pitanju utrka na 110m prepone u Zagreb dolaze četverostruki svjetski prvak Allen Johnson, europski prvak Stanislavs Olijars, te odlični 19-godišnji Kubanac Dayron Robles, koji ima četvrto vrijeme ove sezone (13.04). 

Tu su još i Amerikanac David Oliver i Jamajćanin Maurice Wignall.

Muški skok u dalj pruža još veći užitak. Stiže Panamac Irving
Saladino, koji ima najduži skok ove sezone (8.56m). Tu su još olimpijski i svjetski prvak Dwight Phillips, te srebrni i brončani sa EP u Goeteborgu Britanac Greg Rutherford i Ukrajinac Oleksij Lukaševič, a valja spomenuti i prošlogodišnjeg prvaka SAD-a Miguela Patea.

Gledatelji će moći uživo vidjeti još jedno veliko ime u trčanju na duge pruge, Kenijac Benjamin Limo nastupit će na 3000 metara. Limo je prošle godine bio svjetski prvak na 5000m.

U utrci na 100m nastupit će trojica najboljih sa EP u Goeteborgu, Francis Obikwelu iz Portugala, zatim Rus Andrej Jepišin i Slovenac Matic Osovnikar.

Hrvatska rekorderka u skoku u vis Blanka Vlašić imat će vrlo jaku konkurenciju. Suparnice će joj biti vodeća visašica ove sezone Kajsa Bergqvist, europska prvakinja Tia Hellebaut i Bugarka Venelina Veneva, koja je bila srebrna na EP u Goeteborgu.

U ženskom kladivu u opasnosti je i svjetski rekord, budući da u Zagreb stiže aktualna rekorderka Ruskinja Tatjana Lisenko (77,80m), te dvostruka svjetska prvakinja Kubanka Yipsi Moreno. Naša Ivana Brkljačić pokušat će se iskupiti za podbačaj na EP u Švedskoj.

Zagrepčani će na djelu moći videti i novu svjetsku juniorsku
prvakinju na 400 metara Danijelu Grgić. U toj utrci nastupit će
europska prvakinja Bugarka Vanja Stambolova, dvostruka svjetska dvoranska prvakinja Ruskinja Natalija Nazarova, te četvrta na IAAF-ovom renkingu u ovoj disciplini Jamajćanka Novlena Williams.

Jedna od poslastica večeri bit će i ženska utrka na 100m prepone u kojoj će trčati olimpijska pobjednica Joanna Hayes, svjetska prvakinja Michelle Perry, te Kanađanka Perdita Felicien, koja je bila svjetska prvakinja 2003.

Kao što je poznato atletski Grand Prix miting u Zagrebu održat će se 31. kolovoza (početak u 18,30 sati) na stadionu Sportskog parka Mladosti. Ulaznice se prodaju po cijeni od 40 kuna za zapad i 10 kuna za istok. Zagrebački Grand Prix miting dio je elitne Svjetske atletske turneje, koju čine 24 najjača svjetska mitinga.