Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marijuana će i nadalje biti na "crnoj listi" zabranjenih supstanci Svjetske anti-doping agencije (WADA) unatoč burnoj raspravi na sastanku te agencije u Lausannei o svrhovitosti zabrane budući da se ne radi o sredstvu koje pospješuje učinak sportaša.


Glavni zagovornik micanja kanabisa sa "crne liste" bio je član Međunarodnog atletskog saveza i predsjednik Španjolskog atletskog saveza Jose Maria Odriozola koji je ustvrdio da međunarodni i nacionalni savezi troše previše vremena i novca za supstancu koja po svom učinku nije doping, već upravo suprotno.

Vezani članci Slika nije dostupna Doping: Ponude stižu vrlo često Slika nije dostupna Doping otkazao utrku i pobijedio sport

Stav da marijuana ostane među doping-sredstvima branio je WADA-in direktor znanstvenog programa Olivier Rabin, koji je kazao da kanabis mora ostati na listi jer šteti zdravlju sportaša, u suprotnosti je sa duhom sporta i ipak pomaže u postizanju boljih rezultata.

Općepoznata je stvar da marijuana pomaže u nekim specifičnim sportovima jer njezinim uživanjem nestaje osjećaj straha, što je važan čimbenik za postizanje boljih rezultata. 

Također, ti sportaši su opasni po sebe i druge sportaše, kazao je Rabin navodeći najpoznatiji slučaj kada je na na Oi 1998. kanadskom snowboarderu Rossu Rebagliatiu oduzeta zlatna medalja zbog tragova marijuane, a on se branio da je večer prije natjecanja bio u blizini osobe koja je pušila, te je tako "pasivno" udisao drogu.

Kanabis je na listi WADA-e od 2004.