Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Igrači protiv nove NBA lopte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina fizičara objavila je preliminarne rezultate testiranja koji dokazuju da se nova košarkaška sintetična lopta kojom se odnedavno igra u NBA ponaša drukčije od kožne.

Igrači sjevernoameričke profesionalne košarkaške lige već se čitav mjesec žale da se nova košarkaška lopta od kompozitnih mikrovlakana ponaša i reagira u rukama drukčije od stare, kožne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktualni NBA prvaci Lakersi priuštili pravi show svojim navijačima Slika nije dostupna Celebrity svita u Staples Centru Bieber podlegao Rihanninim čarima na All-Star utakmici!

Po rezultatima studije, koju je naručio vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban, kako je javio "Glas Amerike" na internetskim stranicama, možda su u pravu.

Nova košarkaška lopta odskače pet do osam posto niže od tipične kožne lopte, a k tomu odskače i za 30 posto više nepredvidivosti. Na taj su nalaz dužnosnici te lige odgovorili argumentom da ispitane kožne lopte nisu bile nove, nego rabljene, pa su od potrošenosti više odskakale.

Drugi rezultat ispitivanja potpuno je suprotan prijašnjim tvrdnjama i dužnosnika NBA i proizvođača lopte, tvrtke Spalding. Oni su, naime, tvrdili da je kompozitni materijal lakše zgrabiti i držati u ruci kad se ovlaži od znoja ruku, no testiranje pokazuje suprotno - novi materijal manje upija vlagu od kože, pa se više skliže u rukama, na što su se žalili igrači već od prvog iskušavanja nove lopte. 

Studija preporučuje često sušenje ili mijenjanje lopte u tijeku igre.

Fizičari preporučuju i jače napuhivanje lopte na malo više od kilograma po četvornom centimetru umjesto sadašnjih 60 dekagrama kako bi joj pojačali odskakivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene