Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki igrač koji će igrati na europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj iduće godine morat će proći kardiološki pregled, izjavio je u subotu glavni tajnik UEFA-e David Taylor.


UEFA je također odredila da će liječnici reprezentacija morati
sjediti na klupi pored trenera i drugih igrača na utakmicama.

Vezani članci Hrvatski simboli na eurokovanicama - 4 Završeno glasanje za izgled hrvatskog eura. Neki imaju i svoje ideje za motiv na kovanici: "Gaće na štapu" Što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta? Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta

- Moraju biti poduzete sve moguće mjere opreza kako bi se zajamčila sigurnost igrača, rekao je Taylor po završetku dvodnevnog sastanka UEFA-inog izvršnog odbora, a prije nedjeljnog ždrijeba skupina za Euro 2008.

- Svaki će igrač morati proći kardiološki pregled i odgovornost je medicinskih stručnjaka svake nacionalne ekipe da osiguraju da svi igrači budu testirani, dodao je, napominjući da će liječnici odlučivati o tome što učiniti ako neki igrač ne prođe test.

U posljednjih nekoliko godina bilo nekoliko slučajeva smrti od srca kod mladih igrača. Najpoznatiji slučaj je Kamerunac Marc-Vivien Foe koji se srušio na utakmici između Kolumbije i Kameruna u lipnju 2003. te je preminuo u bolnici nešto kasnije.

Od tada dogodilo se šest naglih smrti profesionalnih nogometaša od kojih su neke povezane sa srcem.

Posljednji slučaj je mladi španjolski nogometaš Antonio Puerta koji je preminuo 28. kolovoza, tri dana nakon što se srušio na terenu na utakmici Primera Lige protiv Getafea.