Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HOO: 2006. sportski i financijski uspješna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je prošle godine ostvario višak od 5.91 milijuna kuna, a odlukom Vijeća sav taj višak bit će ravnomjerno raspoređen nacionalnim sportskim savezima, kazao je na 17. sjednici Skupštine HOO-a u Zagrebu predsjednik Zlatko Mateša.

HOO nije profitna organizacija, ali možemo se dičiti činjenicom da smo u prošloj godini ostvarili više prihoda od planiranih, a istodobno rashodi su bili manji od plana. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet zlata i tri bronce Došli, vidjeli, razvalili: Hrvatski inovatori pokupili 8 medalja! Slika nije dostupna 15. rođendan Hrvatskog olimpijskog odbora

Nismo samo bili financijski uspješni u 2006., već i sportski jer po svim pokazateljima hrvatski sportaši su postigli daleko bolje rezultate lani negoli u 2005., izjavio je Mateša.

Tako su hrvatski sportaši u 2006. osvojili čak 170 medalja na svjetski prvenstvima, 109 odličja na Svjetskim kupovima, 94 medalje na europskim prvenstvima i 27 odličja na europskim kupovima, a bila je to i olimpijska godina u kojoj su Janica i Ivica Kostelić na ZOI u Torinu osvojili tri odličja.

Također, dodao je Mateša, u 2006. godini je promijenjeno poslovno okruženje i usvojen je novi Zakon o sportu, uspješno su uvedeni novi razvojni programi, ojačana je suradnja sa lokalnim sportskim zajednicama, a HOO je preuzeo skrb o ravnomjernom razvoju sporta na ukupnom prostoru Hrvatske, a usvojen je i Projekt priprema i nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Skupština je jednoglasnom odlukom usvojila i izmjene i dopune Projekta OI Peking i Kriterija za razvrstavanje sportaša u kategorije olimpijskih kandidata za OI. 

Dopunom Projekta Peking ostavlja se nacionalnim sportskim savezima da rasporede planska sredstva budući da neki Savezi, zbog posebnosti sporta, nisu u stanju potrošiti planirana sredstva na pripreme i natjecanja, stručni rad ili opremu. 

Izmjenom kriterija HOO je zaključio da kod razvrstavanja sportaša prioritet imaju kriteriji matičnih federacija, a ne Međunarodnog olimpijskog odbora. 

Radi se o broju sportaša budući da se, primjerice, na Svjetskom prvenstvu u rukometu dogodilo da se dopuštalo pozivanje i većeg broja igrača od onoga koji propisuju kriteriji MOO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene