Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS: 'U nogometu nema lažnih menadžera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nikada nikoga nije kaznio Hrvatski nogometni savez, jer nikada nitko nije prijavio da neki igrač ima ugovor s menadžerom koji nema licencu', izjavio je u emisiji '10 do 8' Ivica Brleković, dopredsjednik HNS-a.

Pod naslovom 'Igrači u vlasništvu mafije' jedan je hrvatski tjednik objavio imena lažnih nogometnih menadžera koji love u mutnom i na taj način zarađuju milijune eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Njemačka ima 6.5 milijuna nogometaša i nogometašica Slika nije dostupna Italiji zbog ubojstva vikend bez nogometa

Nije to prvi put da se ubojstva, raznorazne eksplozivne naprave, palice za bejzbol te birtijaški rječnik - dovode u vezu s nogometnim krugovima. 

Na pogrebu Dine Pokrovca, okupila se nogometna elita. Jedan od njegovih štićenika bio je Niko Kranjčar, a jedan od bliskih suradnika Davor Šuker. Bila je to klasična mafijaška likvidacija, a razlog ni do danas nije poznat.

Nekadašnji trener Hajduka Luka Bonačić, jedva je sačuvao živu glavu kada su ga u ožujku 2006. godine bejzbolskim palicama izudarale nepoznate osobe. On je tada izjavio kako više nije mogao trpjeti, kako je rekao, razne mafijaške menadžere.

Bonačić je također tvrdio kako je sve rekao policiji, ali napadači do danas nisu poznati.

Siniša Šošo odležao je 7 godina u zatvoru zbog ubojstva. Posljednjih godina, rado je viđen u društvu vodećih ljudi jednog od najjačih klubova u Hrvatskoj. Telefonski razgovor s nogometašem Obilinovićem, kojega je Šošo naumio prodati, ušao je u tragikomičnu povijest. 

Tako se i on našao na popisu menadžera koji rade posao bez licence. Jesu li sve optužbe samo objede na njegov račun, Šošo za emisiju '10 do 8' nije imao vremena komentirati.

Jedan od čelnih ljudi Hajduka Tomislav Erceg našao se u priči o Kaliniću. Pričalo se kako mu je sagradio kat na kući, a ovaj mu se zauzvrat obećao. 

U svojstvu samozvanog menadžera, odnedavno se spominje i Boško Landeka. Ovih dana, u požaru mu je uništen skupocjeni automobil. I taj je slučaj za sada neriješen, policija nema konkretnih podataka.

Prema posljednjim podacima, trenutačno je u Hrvatskoj 40 licenciranih posrednika i 357 profesionalnih igrača. No koliko je menadžera bez licence i ima li ih uopće, nitko ne zna.

'To nije dopušteno i u skladu s tim trebala bi se provesti istraga, a igrači bi trebali biti kažnjeni prema propisima. U domaćim sporovima, nadležan je nacionalni nogometni savez, u međunarodnim FIFA', izjavio je za Novu TV Philippe Bruschweiler iz FIFE.

Zakon je jasan, prema njemu članovi tijela kuba ne mogu se baviti menadžerskim poslovima.

Državno odvjetništvo RH o ovim optužbama šuti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa očekuje od HNS-a da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi se istražili određeni slučajevi. 

Mi očekujemo od HNS-a, kao krovne institucije u nogometu, da poduzme sve korake i učine sve što je u njihovoj moći da se uprave i športski klubovi usklade s odredbama zakona o športu ako to već nisu učinili. Izvješća stižu, ali HNS je već trebao o tome voditi računa kao nadležna institucija', kaže Sara - Sanela Butorac iz MZOŠ-a.

'HNS je udruga građana koja strogo djeluje po propisima, nije javno pravobraniteljstvo, nije centar za socijalni rad, nije državno odvjetništvo, nije USKOK. Takvim se slučajevima trebaju baviti državne institucije koje su nadležne za pojedinačne slučajeve', kaže Brleković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene