Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hamilton, možda Alonso - a na kraju Raikkonen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dominacije McLarena tijekom cijele sezone, pobjedom u Brazilu svjetski prvak u formuli jedan u sezoni 2007. postao je Finac u Ferrariju, Kimi Raikkonen.

Raikkonen je postao prvak sa samo bodom prednosti ispred Hamiltona i Alonsa (Raikkonen 110, Hamilton i Alonso po 109).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spektakularna pobjeda Hamiltona u Belgiji! Slika nije dostupna Hamilton najbrži na testiranju, u Ferrariju još uvijek ne paničare

U utrku je Raikkonen ušao kao trećeplasirani u prvenstvu.

Teško je shvatiti što se danas događalo s vozačima i bolidima McLarena.

Nakon sjajnog starta Masse, koji je zatvorio Hamiltona da bi pored njega morao proći Raikkonen, što je iskoristio i Alonso, tada četveroplasirani Hamilton, inače favorit u utrci za prvaka, načinio je veliku grešku, pokušavši odmah prijeći Alonsa.

Kimi Raikkonen rođen je 17. listopada 1979. u Espou. Sa 11 godina se počeo baviti kartingom, a u britansku Formulu Renault seriju ušao je 1999. godine. Već iduće godine je osvojio naslov prvaka sa sedam pobjeda u 10 utrka. Koncem 2000. godine je potpisao ugovor za momčad formule 1, Sauber, a već u prvoj utrci Velikoj Nagradi Australije osvojio je bod. U prvoj sezoni osvojio je ukupno devet bodova, te preselio u McLaren kao zamjena za sunarodnjaka Miku Hakkinena. Prvi čovjek McLarena, Ron Dennis prozvao ga je "Ice Man" zbog hladnokrvnosti koju je pokazivao na stazi. U 2003. godini je ostao bez naslova prvaka za dva boda, a titula je pripala Michaelu Schumacheru. Svjetski doprvak je bio i 2005. godine iza Fernanda Alonsa u Renaultu.Na koncu 2006. godine potpisao je za Ferrari kao zamjena za Michaela Schumachera koji se oprostio od aktivne karijere. No, prebrzo je ušao u zavoj, kotači su zablokirali i nakratko je izletio, ćime je izgubio dragocjeno vrijeme.

No, noćna mora za Hamiltona tek je slijedila.

Nakon samo nekoliko krugova zablokirao mu je mjenjač, izgubio je brzine i činilo se da je utrka već tada izgubljena.

Vjerojatno ćemo tek narednih dana saznati koje se čudo dogodilo da je mjenjač ponovno profukcionirao, no tada je pao na 18. mjesto.

Hamilton je krenuo u lov koji je trajao cijelu utrku, no više od osmog mjesta nije išlo.

Alonso je, pak, odveo blijedu utrku. Njegov je bolid očito bio inferioran u odnosu na Ferrari te je završio utrku na trećem mjestu.

S druge strane Ferrariji su kružili stazom besprijekorno. Sada već prilično iskustvo i dokazano bogato vozačko umijeće, Raikkonenu je konačno omogućilo da na Interlagosu rutinski prođe kroz vrata kroz koja prolaze samo najveći vozači, vrata prema osvajanju titule svjetskog prvaka.

Hamilton tako nije uspio u onome što mu je bilo na dohvat ruke - osvojiti prvenstvo kao debitant i najmlađi u povijesti.

A u McLarenu će morati provesti dobru analizu da bi utvrdili kako je moguće prije posljednje utrke imati sve, a nakon nje - ništa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene