Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suočen sa političkim pristiskom Međunarodni nogometni savez (FIFA) je ipak ublažio svoju odluku o neodigravanju službenih utakmica u gradovima sa velikom nadmorskom visinom.


Prvotna odluka FIFA-e uključivala je zabranu dvoboja na nadmorskim visinama iznad 2500 metara, no kako su se pobunile južnoameričke zemlje Bolivija, Peru, Ekvador i Kolumbija, a pogotovu politička vodstva ovih država, FIFA je ublažila zabranu koja sada važi za stadione koji su više od 3000 metara iznad mora.

Vezani članci Ne boje se visina (Foto: thechive.com) - 6 Ne boje se visina pa su iskoristili hrabrost za snimanje nelagodnih scena Slika nije dostupna Blatter: Zabranit ćemo igranje iznad 2.500 metara nadmorske visine

- Doživjeli smo neviđeni politički pristisak, pobunili su se i tri
južnoamerička člana našeg Izvršnog odbora, a naša prvotna odluka bila je samo u korist zaštite igrača i njihova zdravlja. U dogovoru sa medicinskim stručnjacima postigli smo kompromis na 3000 metara. Smatramo da ovo nije samo sportsko, već i moralno pitanje jer je po meni nemoralno da domaćin ugosti protivnika na tako velikoj nadmorskoj visini gdje je zrak razrijeđen i time u začetku stekne ogromnu prednost. Uvjeti na terenu moraju biti jednaki za sve, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter u Zuerichu.

Novom zabranom pogođen je stadion u bolivijskom glavnom gradu La Pazu koji je na 3600 metara nadmorske visine, ali ne i ekvadorski Quito (2.800 metara) i kolumbijska Bogota (2.600).

Bolivjski predsjednik Evo Morales, najglasniji u kampanji protiv FIFE, najavio je da će u četvrtak doputovati u sjedište krovne organizacije svjetskog nogometa i susresti se sa Blatterom.