Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đoković osvojio Australian Open

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je Australian Open nakon što je u finalnom dvoboju u Melbourneu pobijedio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 4:6,6:4, 6:3, 7:6 (2).

Dvadesetogodišnjem Đokoviću to je prvi Grand Slam naslov u karijeri i prvi za srpski tenis, a do njega je došao nakon trosatne borbe sa najvećom senzacijom turnira Tsongom, koji je nakraju ipak ostao bezsnage i za konačnu senzaciju. Tome je pridonijela i Đokovićeva uspješna taktika skraćenih lopti, a ukupno je imao 11 aseva i 46 "winnera".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Australian Open povećao nagradni fond na rekordnih 15 milijuna dolara Slika nije dostupna US Open: "Glumac" Đoković protiv Federera u polufinalu

Francuz je gromovitim udarcima dobio prvi set, ali ga je potom počeo sustizati umor, dok je Đoković igrao sve bolje i bolje, te je bio na razini igre s kojom je sa 3:0 u setovima u polufinalu pobijedio prvoga tenisača svijeta Rogera Federera. 

Na putu do svog najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri Đoković je u sedm dvoboja izgubio samo jedan set - današnji protiv Tsonge, sina kongoanskog rukometaša koji nevjerovatno sliči legendarnom boksaču Muhammadu Aliu.

"Sretan sam što sa svoj prvi Gradn Slam osvojio upravo ovdje, a ponosan što sam prvi Srbin kome je to uspjelo. Nadam se samo da ovaj današnji neće biti i posljednji. Prije meča sam po svaku cijenu nastojao biti što opušteniji, no bio sam impresioniran na početku. Tsonga je igrao odlično u prvom setu i stvarno bi mu čestitao da je tako igrao i dalje. Na moju sreću, u nastavku je dosta pao, a držim i da je moja igra tome pridonijela. Svima zahvaljujem i vama u gledalištu, iako vas je većina željela da pobijedi Tsonga", kazao je odmah nakon pobjede Đoković, najmlađi tenisač u povijesti koji je igrao polufinala na sva četiri Grand Slama.

Unatoč pobjedi Đoković će ostati treći tenisač svijeta iza Federera i Nadala, dok će 22-godišnji Tsonga napredovati sa 38. na 18. mjesto ATP ljestvice. Francuz je za finale dobio 600.000 USD, što je dvostruko više negoli je dosad zaradio u karijeri, dok je Đoković pobjedom u melbourneu bogatiji za 1.281 milijuna dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene