Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je Australian Open nakon što je u finalnom dvoboju u Melbourneu pobijedio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 4:6,6:4, 6:3, 7:6 (2).


Dvadesetogodišnjem Đokoviću to je prvi Grand Slam naslov u karijeri i prvi za srpski tenis, a do njega je došao nakon trosatne borbe sa najvećom senzacijom turnira Tsongom, koji je nakraju ipak ostao bezsnage i za konačnu senzaciju. Tome je pridonijela i Đokovićeva uspješna taktika skraćenih lopti, a ukupno je imao 11 aseva i 46 "winnera".

Vezani članci Slika nije dostupna Zašto je svi ismijavaju? Opet meta šale na terenu! Slika nije dostupna Đoković od sebe stvara brend!

Francuz je gromovitim udarcima dobio prvi set, ali ga je potom počeo sustizati umor, dok je Đoković igrao sve bolje i bolje, te je bio na razini igre s kojom je sa 3:0 u setovima u polufinalu pobijedio prvoga tenisača svijeta Rogera Federera. 

Na putu do svog najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri Đoković je u sedm dvoboja izgubio samo jedan set - današnji protiv Tsonge, sina kongoanskog rukometaša koji nevjerovatno sliči legendarnom boksaču Muhammadu Aliu.

"Sretan sam što sa svoj prvi Gradn Slam osvojio upravo ovdje, a ponosan što sam prvi Srbin kome je to uspjelo. Nadam se samo da ovaj današnji neće biti i posljednji. Prije meča sam po svaku cijenu nastojao biti što opušteniji, no bio sam impresioniran na početku. Tsonga je igrao odlično u prvom setu i stvarno bi mu čestitao da je tako igrao i dalje. Na moju sreću, u nastavku je dosta pao, a držim i da je moja igra tome pridonijela. Svima zahvaljujem i vama u gledalištu, iako vas je većina željela da pobijedi Tsonga", kazao je odmah nakon pobjede Đoković, najmlađi tenisač u povijesti koji je igrao polufinala na sva četiri Grand Slama.

Unatoč pobjedi Đoković će ostati treći tenisač svijeta iza Federera i Nadala, dok će 22-godišnji Tsonga napredovati sa 38. na 18. mjesto ATP ljestvice. Francuz je za finale dobio 600.000 USD, što je dvostruko više negoli je dosad zaradio u karijeri, dok je Đoković pobjedom u melbourneu bogatiji za 1.281 milijuna dolara.