Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dinamo proslavio 40. obljetnicu osvajanja Kupa velesajamskih gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nogometni klub Dinamo u ponedjeljak je na Zagrebačkom velesajmu proslavio 40. obljetnicu osvajanja Kupa velesajamskih gradova, današnjeg Kupa Uefe.

Na svečanosti su se okupili i članovi najslavnije Dinamove generacije Slaven Zambata, Stjepan Lamza, Marijan Čerček, Krasnodar Rora i drugi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GNK Dinamo je u prvoj finalnoj utakmici hrvatskog Kupa bio bolji od Varaždina 5:1 Slika nije dostupna FOTO i VIDEO: 'O ovome ćemo pričati unucima definitivno!'

Dinamo je jedini hrvatski klub koji je osvojio neki od europskih kupova. Prije 40 godina, točnije 6. rujna 1967. Dinamo je osvojio Kup velesajamskih gradova. Bio je to drugi Dinamov finale Kupa velesajamskih gradova, četiri godine ranije izgubili su od Valencije.

Pohod na naslov počeo je pobjedom nad Spartakom iz Brna 2-0, a u uzvratu je bilo 2-0 za Spartak. Na kraju je odlučio novčić tko će u drugo kolo.

Dinamo je zatim izbacio škotski Dunfermline, pa rumunjskog imenjaka iz Pitestija, a u četvrtfinalu je izbačen najveći talijanski klub Juventus. 

U Torinu je bilo 2-2, a u Zagrebu je Dinamo slavio 3-0.

Polufinale sa Eintrachtom iz Frankfurta počelo je porazom Dinama u Njemačkoj od 3-0. 

No, u uzvratu je Dinamo golovima Slavena Zambate u 14. minuti, Marijana Novaka u 16., Josipa Gucmirtla u 87., te u 102. Rudija Belina iz 11-erca prošao u finale, gdje ga je čekao engleski Leeds.

U prvoj utakmici finala 30. kolovoza 1967. Dinamo je na svom terenu slavio sa 2-0, a strijelci su bili Marijan Čerček i Krasnodar Rora. 

U uzvratu, koji je odigran 6. rujna, bilo je 0-0 i Dinamo je u Zagreb doputovao sa peharom Kupa velesajamskih gradova.

Dinamo je do finala vodio legendarni trener Branko Zebec, a u finalu Ivica Horvat. 

Za Dinamo su te 1967. igrali Stjepan Lamza, Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene