Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Boliviji dozvola za igranje utakmica u La Pazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dozvolila je odigravanje međunarodnih utakmica na stadionu u La Pazu premda je koncem svibnja zabranila igranje utakmica na nadmorskoj visini većoj od 3000 metara.

FIFA je prvotno donijela odluku kojom zabranjuje igranje na nadmorskim visinama iznad 2500 metara, no kako su se pobunile južnoameričke zemlje Bolivija, Peru, Ekvador i Kolumbija, a pogotovu politička vodstva ovih država, FIFA je ublažila zabranu koja sada važi za stadione koji su više od 3000 metara iznad mora. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon skandala sa zrakoplovom Morales zatvara veleposlanstva SAD-a? Slika nije dostupna 'Cesta smrti' Ovo je najopasnija cesta na svijetu!

Međutim, naknadno je dozvolila i odigravanje utakmica u La Pazu koji se nalazi na 3.600 metara. Ključnim se očito pokazao posjet bolivijskog predsjednika Eva Moralesa sjedištu FIFA-e koji je zaprijetio prosvjedima u Nyonu. 

>> Video: Nogomet u Andama na 6.500 metara

"Dobili smo pismo iz sjedišta FIFA-e u kojem se odobrava igranje utakmica u La Pazu. Izborili smo veliku pobjedu, jer će La Paz ponovo ugostiti najbolje momčadi našeg kontinenta," kazao je predsjednik Bolivijskog nogometnog saveza Carlos Chavez.

Pokušaj FIFA-e da zabrani igranje utakmica na velikim nadmorskim visinama, što je preporučila medicinska komisija, doživio je veliki neuspjeh. Nekoliko država, između kojih se izdvajaju Bolivija i Ekvador, redovno su do sada svoje domaće utakmice igrale na velikim nadmorskim visinama, čime su stjecali prednost pred protivnicima koji imaju problema sa disanjem na razrijeđenom zraku.

"Moramo moramo razmišljati o zdravlju igrača. Igranje na tako velikim visinama dovodi i do neregularnosti u samom natjecanju," kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter. No, odluka krovne nogometne organizacija u posljednja dva mjeseca se tri puta mijenjala. Prvo je crta podvučena na 2.500 metara, zatim na 3.000 metara, a potom je progledano kroz prste i La Pazu, praktički jedinom gradu koji se nalazi iznad 3.500 metara visine i u kojem se igraju utakmice. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene