Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biciklizam: Landisu oduzet naslov pobjednika 'Toura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki neovisni arbitražni sud odbacio je žalbu američkog biciklista 31-godišnjeg Floyda Landisa, pobjednika Tour de Francea 2006., koji je bio pozitivan na doping kontroli na testosteron.

Suci su potvrdili rezultate doping testa koji su pokazali da je pobjednik Tour de Francea 2006. godine koristio sintetički testosteron kako bi ostvario svoju povratničku i spektakularnu pobjedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Policija pretresla kuću biciklista Patrika Sinkewitza Slika nije dostupna Vinokurovu otkaz zbog dopinga

'Proglašen je krivim. To dokazuje da sustav radi bez obzira tko je u pitanju', kazao je Pat McQuaid, predsjednik Međunarodne biciklističke unije. 

Tako će Španjolac Oscar Pereiro, koji je 2006. godine na Touru završio na drugom mjestu, sada biti proglašen pobjednikom.

'Prema našim pravilima Oscar Pereiro bit će proglašen pobjednikom', rekao je McQuaid.

Osim toga Landis, koji je opetovano negirao uzimanje dopinga, bit će podvrgnut dvogodišnjoj zabrani nastupanja, koja je retroaktivna od 30. siječnja ove godine.

Odluka je donesena gotovo četiri mjeseca nakon čudnog i gorkog saslušanja, a Landis ima samo jednu mogućnost da sačuva naslov - da se žali Arbitražnom sportskom sudu u Lauseanni.

Ako se Landis ne bude žalio na ovu odluku, bit će prva osoba u 105-godišnjoj povijesti utrke koja je izgubila naslov zbog dopinga. U obrazloženju odluke na 84 stranica suci navode i da je inicijalni doping test, kojim je izmjerena Landisova razina testosterona - testosteron na epitestosteron - nije napravljen prema pravilima Svjetske dopinške agencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene