Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki sud je odlučio da će švicarski Alinghi morati braniti naslov u America's Cupu protiv BMW Oraclea.


Sljedeći America's Cup, najprestižnije jedriličarsko natjecanje na svijetu, koji bi se trebao održati 2009. u Valenciji, do sada je bilo upitno zbog brojnih promjena pravila. 

Vezani članci Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Hrvatska će do 2024. godine izdvajati 9,4 milijarde kuna za obranu i time ispuniti obveze prema NATO savezu Slika nije dostupna Kličko obranio naslov

Problem je nastao nakon što su BMW Oracle i ostali izazivači u srpnju uložili prosvjed na promjene koje, prema njihovu mišljenju, favoriziraju branitelja naslova, švicarski Alinghi. Osim toga, tvrdio je BMW Oracle, Alinghi je za izazivača uzeo nepoznati španjolski nautički klub Desafio Espanol, te su zajedno mogli dogovarati pravila trke koja bi bila protiv ostalih natjecatelja.

Još je u studenom američki sud presudio u korist Oraclea, no Alinghi je tražio ponovno razmatranje presude.

Alinghi je nakon današnje odluke objavio da se neće žaliti na presudu te je predložio trku s Oracleom u srpnju 2009. Sljedeći America's Cup će se održati u Valenciji iduće godine.

Presuda znači i da će se Alinghi morati natjecati protiv BMW Oracle u velikim katamaranima dok će švicarska posada izabrati mjesto okršaja.

Posada Alinghija već je viđena kako vježba u katamaranima uz obale Valencije.