Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat pomoraca Hrvatske u Rijeci upoznat je s teškom situacijom hrvatskih mornara na brodu 'Istra' slovenske kompanije, koji je ostao bez goriva te se već 20-tak dana nalazi usidren u alžirskoj luci Bejaia, no do danas nije zaprimljen nikakav službeni zahtjev za repatrijacijom.


'Upoznati smo sa situacijom, dobili smo poruku od upravitelja stroja na brodu 'Istra' tvrtke Euroshipping iz Kopra da se brod nalazi u teškoj situaciji i da dugo vremena ne plovi jer je ostao bez goriva', rekao je glavni tajnik sindikata Predrag Brazzoduro.

Istaknuo je da sindikat zasad nije dobio konkretan odgovor od hrvatskog dijela posade tog broda na upit o tome što misle da bi se za njih moglo napraviti.

>> DRAMA NA BRODU 'Istra': 'Danima smo bez hrane, gazda se ne javlja'

Vezani članci Periske, ilustracija Bezobzirno i za svaku osudu: Prijeti im izumiranje, u Jadranu ih znanstvenici traže svijećom, a Poljak u Istri iščupao pa na luftiću prenosio 29 primjeraka ove ugrožene vrste Veljko Kosanović Što se to događa na Savi? Vlasnik brodova koji zadnjih dana plutaju rijekom: "Netko ih je odvezao. Sumnjam na nekoga, prijavit ću to policiji"

No, ocijenio je, očito bi trebalo osigurati gorivo koje bi bilo dostatno da brod doplovi do Kopra. 'Ipak, pitanje je bi li to bilo dovoljno', rekao je Brazzoduro.

Napomenuo je kako, s obzirom da nije zaprimljen službeni zahtjev za repatrijacijom, zasad nisu aktivirani nikakvi mehanizmi prijevoza hrvatskih pomoraca.

'Najveći je problem u tome što ovdje nema nikoga tko bi mogao posredovati, jer sve mora ići preko ureda u Londonu', istaknuo je Brazzoduro.

Mediji su ranije izvijestili da je brod 'Istra', na kojemu se među 11 članova posade nalaze i hrvatski mornari, već 19 dana usidren u luci Bejaia u Alžiru bez dozvole za iskrcavanje te sa sve manjim zalihama vode i hrane. Osim Hrvata na brodu su i pomorci iz Srbije i Gruzije.

Brazzoduro ističe kako Sindikat pomoraca Hrvatske već dugo vremena ima problema s kapetanom broda Bogdanom Glavinom. 'Riječ je o čovjeku koji između ostaloga sklapa nepovoljne ugovore s posadom, ne isplaćuje plaće na vrijeme i slično', kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook