Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Robotika, a ne motika

PR
PR Foto: PR
STEM stipendisti Rotary E-kluba Hrvatska mladi su talenti u raznim STEM područjima, redovito idu na natjecanja, a dolaze iz manjih mjesta u Hrvatskoj

„Sve je počelo popravkom i nadogradnjom 3D printera, alata za prototipiranje i izradu funkcionalnih predmeta. Kroz upoznavanje s karakteristikama različitih materijala polako sam stvarao viziju za maturalni rad. Izradio sam 3D printani RC autić koji se bazira na šasiji Ford-a Mustanga iz 70-ih godina. Želio sam pokazati koliko su 3D printeri trenutno odlični tehnološki alati. Drago mi je što su ljudi zainteresirani vidjeti kako vozi i kako je napravljen“ – priča nam Jan Ulovec iz Končanice, malog sela pored Daruvara, maturant srednje Tehničke škole Daruvar.

Kao i nekoliko drugih STEM stipendista Rotary E-kluba Hrvatska, Jan je talent za robotiku i rado ide na natjecanja. „Stipendija mi je omogućila daljnji razvoj znanja u mehatronici i sudjelovanje u raznim projektima“ – kaže Jan.

„Mi nismo vezani za jedan grad kao većina drugih Rotary klubova, što je izazov prilikom izbora stipendista jer učenici koji se prijavljuju dolaze iz cijele Hrvatske. Zato smo se odlučili na poticanje učenika iz manjih mjesta i sela, koji zbog svog mjesta prebivališta putuju u školu ili se moraju preseliti u učenički dom. Sve to uzorkuje troškove i konzumira vrijeme, trebate još više zapeti da biste nešto ostvarili i zato baš njih želimo motivirati stipendijom i time nagraditi njihov trud.“ – kažu nam članovi Rotary E-kluba Hrvatska, udruge koja je u svom radu usmjerena na obrazovanje mladih i poticanje izvrsnosti.

PR PR (Foto: PR)

U svrhu prezentacije Tehničke škole Jan je posudio svoj završni rad koji je bio izložen na nekoliko sajmova zanimanja profesionalnog usmjeravanja srednjih škola.

PR PR (Foto: PR)

„Nadam se da će moj rad inspirirati i iduće učenike jer demonstrira da se 3D printerom, osim igračaka i prototipa autića, danas može napraviti i svašta korisno – npr. dijelovi za kompleksne strojeve ili kuće. Također je to jedan primjer što se sve može napraviti znanjem iz srednje škole.“ – kaže Jan.

Ove godine Jan je sudjelovao na natjecanju ROBO 2023 koje se održavalo u Plzeňu, u Češkoj Republici, gdje se zajedno sa svojim timom plasirao na 5. mjesto od 16 (prvi s desna).

Rotary E-klub Hrvatska osim stipendiranja, poziva i na seminare i predavanja, a sve kako bi se učenici usavršili, inspirirali i povezali s drugim mladim ljudima sličnih interesa.

PR PR (Foto: PR)

Jan na RYLA seminaru (Rotary Youth Leadership Awards) u Splitu na temu „Leaders in STEM“ u ožujku 2023. godine (treći s lijeva).

Među ostalih sedam ovogodišnjih STEM stipendista, još je jedan talent iz robotike - Lara Kukec, maturantica srednje škole Zvane Črnja u Rovinju, smjer tehničar za računalstvo. Ona je ove godine sudjelovala na nekoliko projekata, od kojih je prvi bio Cube School Esport League. Radi se o natjecanju srednjoškolaca u igranju video igrica, kojega su učenici organizirali skupa s profesoricom Monikom Marković Šurlinom.

PR PR (Foto: PR)

„Prošle godine natjecanje smo održali na razini naše škole, no ove godine smo ga podigli na višu razinu. U početnoj online fazi natjecalo se 40 timova iz raznih škola u Hrvatskoj, a samo četiri tima prošla su u posljednju fazu natjecanja koja se odvijala u Zagrebu.“ - objašnjava Lara (prva s lijeva).

PR PR (Foto: PR)

Lara je ove godine bila i dijelom RobotIK-a. Ovo natjecanje srednjoškolskih robotičkih ekipa Istre i Kvarnera po prvi puta se održalo u Rovinju.

Također, u sklopu projekta „Erasmus+Let's develop IT talent“ Lara je skupa s desetak učenika bila u posjeti srednjoj školi Neumann Janos u Budimpešti. Tamo su učenici proširili svoje znanje o programiranju, mrežama i elektrotehnici, upoznali malo mađarsku kulturu te razmijenili svoja srednjoškolska iskustva.

„Trenutno sudjelujem na projektu First Global Challenge 2023 kao mentorica. U istom sam projektu 2021. godine bila natjecateljica.“

PR PR (Foto: PR)

First Global Challenge 2023 je robotičko natjecanje koje se sastoji od više faza u kojima se skupljaju bodovi. Trenutno traje Social Media challenges faza, u kojoj učenici svaki tjedan dobivaju nove zadatke.
Zadnja faza ovog projekta je izrada robota i to u Singapuru! Učenici trenutno sakupljaju sredstva kako bi mogli tamo otići, a pomoći im možete preko ovog linka.
„Pomagati mladima se isplati u svom pogledu, lijepo je vidjeti koliko su vrijedni i znati da im stipendijom pomažemo ostvariti njihove želje i ambicije. Zahvaljujemo od srca svim dosadašnjim donatorima i partnerima na projektu, a našim stipendistima koji su upravo završili srednju školu želimo puno sreće u daljnjem školovanju i radu, neka ostanu tako znatiželjni i kreativni! Naša vrata su im uvijek otvorena.“ – poručuju iz Rotary E-kluba Hrvatska.

Stipendiranje učenika talentiranih u STEM područjima dugoročan je projekt u kojega se mogu uključiti i pojedinci i firme, a više o tome možete pročitati ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene