Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Očuvajte sjaj: Savjeti za učinkovito čišćenje parketa i laminata

PR
PR Foto: PR
Parket i laminat već na prvi pogled stvaraju ugodnu atmosferu u dnevnim sobama.

Međutim, kod čišćenja i održavanja parketa i laminata treba obratiti pozornost na jednu osobinu kako bi izgled i svojstva trošenja što duže ostali nepromijenjeni. Voda može ući u spojeve i rubove ovih podnih obloga i oštetiti materijal. Stoga je važno da nema vode na podu prilikom čišćenja. Laminat i parket trebaju se vlažno brisati, odnosno pod bi trebao biti odmah suh nakon čišćenja. Saznajte u nastavku na što obratiti pažnju tijekom čišćenja i njege te kako se riješiti ružnih tragova bez oštećenja skupog poda.

Usisavanje prije brisanja

Prašinu i prljavštinu poput mrvica hrane ili dlake kućnih ljubimaca uvijek treba ukloniti usisavačem prije brisanja. Najmanje zrnate čestice prljavštine mogu imati učinak poput brusnog papira i uzrokovati ogrebotine kada se pomiču po podu mokrom krpom ili mopom. S mokrim čišćenjem možete započeti nakon potpunog uklanjanja grube prljavštine i prašine. Tko preferira klasični način, može raditi s mopom ili krpom od mikrovlakana. Snažno cijeđenje osigurava da vrlo malo vlage završi na podu.

Ekonomično korištenje vode
Za one koji pri radu preferiraju modernu tehnologiju, na raspolaganju su razne mogućnosti s parnim čistačima, električnim mopovima ili čistačima tvrdih podova. Ovi uređaji dijele jednu značajku: štedljivo troše vodu i savršeni su za korištenje na parketu i laminatu.

Za male površine i "brzinsko" čišćenje

Za manje površine ili za brzo međučišćenje preporučuje se električni mop. EWM 2 iz Kärchera uklanja mrlje bez napora te bez potrebe da nosite kantu ili četku za ribanje. Rotirajući valjci trajno se vlaže svježom vodom, dok skupljena prljavština završava u spremniku za prljavu vodu. Sve je ponovno suho nakon dvije minute. Kao uređaj na baterije, EWM 2 se može premještati bez brige o dosadnom kabelu. S vremenom rada od cca. 20 minuta, čisti se do 60 m² površine.

 

PR PR (Foto: PR)

Uklanja nečistoće i briše u jednom koraku

Kärcherov čistač podova FC 7 čini čišćenje parketa i laminata, ali i ostalih tvrdih podnih obloga, vrlo jednostavnim. Nema potrebe za usisavanjem prije brisanja poda. Zbog četiri kontrarotirajuća valjka za čišćenje, FC 7 se kontinuirano vlaži svježom vodom i deterdžentom. Uređaj pouzdano skuplja suhu i mokru svakodnevnu prljavštinu u jednom koraku te briše pod naprijed i natrag. Čišćenje najbolje funkcionira kada se u svježu vodu doda sredstvo za impregniranje drvenih podova.

 

 

PR PR (Foto: PR)

Parni čistači i parket – da, slažu se!

Čišćenje parnim čistačem jedna je od najnježnijih metoda redovite njege parketa i laminata. Podna mlaznica prekrivena je krpom od mikrovlakana. U idealnom slučaju koristi se uređaj na kojem se može kontrolirati protok pare, npr. SC 5 EasyFix. Važno je uvijek nanositi onoliko pare kako bi se krpa od mikrovlakana mogla vlažiti. Osim toga, mlaznica se ne smije predugo držati na jednom području kako se na drvenom podu ne bi stvorile lokve. Parkete je potrebno redovito nanositi sredstvom za njegu kako bi se obnovio zaštitni film jer se svakim čišćenjem lagano istroši.

PR PR (Foto: PR)

Više korisnih savjeta za čišćenje potražite na www.kaercher.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene