Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUBAV JE POKRETAČ

Međunarodni dan djeteta, a za njihova prava bore se mnoge udruge koje ističu: Pred društvom je još puno posla

Obitelji, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Obitelji, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Obitelji, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Najmlađi i najosjetljiviji nerijetko su suočeni s velikim problemima. Nasilje, zlostavljanje, neimaština - popis je dugačak. Za njihova prava bore se brojne udruge i pojedinci, ali ističu - pred društvom je još puno izazova.

Šesteročlanoj obitelji Juras od jutra je sve užurbano. Rita i Agata spremne su za vrtić, Marta i Ana odlaze u glazbenu školu i na druženja, dok je popodne rezervirano za školu.

Pročitajte i ovo Elitne svadbe u Dubrovniku - 1 Troše se na stotine tisuća eura Kako su vjenčanja za strance postala ozbiljan biznis: Jedan grad je posebno interesantan, a mladenci traže nekoliko stvari Ilustracija Traže idealan par Mladim Japancima sve je teže pronaći ljubav, pa to za njih rade njihovi roditelji: Na sastanke nose profesionalne fotografije i upitnike

''Sviram klavir, učim svirat pjesme'', govori Ana, drugi razred.

Učenica četvrtog razreda, Marta, ističe kako ide izborno na njemački te ima jako dobru učiteljicu dok Ana konstatira da voli izazove za zadaću.

''Informatika mi se jako sviđa'', rekla je Marta.

Velika obitelj – veliki izazov. Uz četiri djevojčice mami i tati nikad nije dosadno. Dunja Juras iz Obitelji 3plus kaže da se sve stigne. ''Meni je jedino što mi fali u životu je vrijeme. Ostalo sve imamo.''

Sestre Marta i Ana ne skrivaju zadovoljstvo što je njihova obitelj mnogobrojna.

''Mislim da najviše njih ima samo jednog brata ili sestru, a ja imam najviše!'', otkriva Marta.

''Moje sestre su najbolje prijateljice!'' naglašava Ana.

Udruga obitelji s troje i više djece za najmlađe je pripremila online edukacije. Uče kako biti šef tvrtke, napraviti logo i oglas za ono što prodaju.

''Svaki roditelj želi dat svom djetetu nekakvu široku bazu znanja i opskrbit ga sa svim mogućim znanjima koje misli da će mu trebat kasnije.'', ističe Dunja Juras.

Konvencija o pravima djeteta usvojena je prije više od tri desetljeća. I danas veliki su izazovi pred najmlađima. O problemu seksualnog zlostavljanja djece progovara film ''Jedna od nas'', autora Đure Gavrana. Za prava i potrebe djece bore se brojne udruge. Poznate majke na jedinstvenoj modnoj reviji progovorile su o ljepoti obitelji i majčinstva te važnosti dojenja.

Dr. Marija Čatipović, inicijatorica projekta, predsjednica Udruge Za zdravo i sretno djetinjstvo ističe kako je dijete zaštićeno od respiratornih infekcija, od alergijskih bolesti, upale uha dok je maleno, a i kasnije kroz cijeli život ga štiti dojenje, od recimo prekomjerne tjelesne težine.

I veliki i mali znaju što djeci najviše treba.

''Da dobivaju puno pažnje i ljubavi', potvrđuje Marta Juras

''Djeca zaslužuju priliku. Jednaku. Sva djeca.'', govori Martina Brajdić Manojlović, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac.

''Potaknuti njihovu kreativnost', rekla je Ivana Medić, učiteljica razredne nastave, OŠ Vladimira Nazora, Neviđane.

''Ljubav. Ljubav je najvažnija. Onda ostale stvari sjedaju na svoje mjesto'', zaključuje Dunja Juras iz udruge Obitelj 3plus.

O svemu smo razgovarali sa predsjednicom Udruge 3plus, Đurđicom Mostarčić koja naglašava kako u Hrvatskoj više od 112.000 obitelji ima troje ili više djece. Kaže kako udruga želi pokazati da višečlane obitelji nisu nužno na rubu egzistencije, ali da nedostaje osjetljivosti nadležnih ministarstva.

Smatra da je manjak demografskih mjera velik problem. 

"Jedna od stvari za koje se mi zalažemo je da dječji doplatak bude pravo svakog djeteta. Da to ne bude socijalna mjera. Da velike obitelji ne budu bauk. Kad na primjer dođete na bazen, kupiti obiteljsku kartu, da ne ispadne da je to samo za obitelj s dvoje djece. Tražili smo od nadležnih da se omogući kupnja uz manje namete za vozila s više sjedala jer ono nama nije luksuz nego potreba", govori Mostarčić

Ispričala je izazove s kojima su se takve obitelji borila tijekom lockdowna, kada je svako dijete zbog škole na daljinu trebalo računalo, a i roditelji koji su radili od doma. 

"Od zgodnih situacija kad je svako malo neko dijete uletjelo u kadar do toga da nisu sva djeca imala pristup računalu", kaže.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene