Obavijesti Pretražite Navigacija
Tragedija životinjskog svijeta

Strava na plaži Novog Zelanda: Pronađeno 145 nasukanih dupina, nije im bilo spasa

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Nasukani dupini u Novom Zelandu (Foto: AFP) Nasukani dupini u Novom Zelandu (Foto: AFP) Foto: AFP +0 Veliki broj dupina je uginuo (Foto: AFP) Galerija
Masovno nasukavanje bjelogrlih dupina na zabačenoj i teško pristupnoj plaži Novog Zelanda za sada broji 145 uginulih dupina. Polovica je eutanazirana jer druge pomoći nije bilo.

Dva jata pilot kitova pronađena su nasukana u blizini Mason Baya, na otoku Stewart na samom jugu Novog Zelanda. 

Pročitajte i ovo Kane Te Tai Dobrovoljac s Novog Zelanda Ubijen vojnik koji je spasio Ukrajinca iz podruma, prije smrti objavio: "Ovo je najbolji posao koji sam imao" Ilustracija Nema prijetnje od cunamija Vrlo jak potres pogodio otočje na Novom Zelandu

Vlasti i nadležne službe obaviještene su o masovnom nasukavanju kitova kada je slučajni prolaznik, planinar, uočio apokaliptičnu scenu u nedjelju navečer. Gotovo polovica kitova već je tada bila uginula, dok su drugu polovicu eutanazirali kako se životinje ne bi bespotrebno mučile, prenosi CNN. 

Ren Leppens, direktor Department of Conservation na spomenutom otoku, rekao je kako je zbog udaljenosti i izoliranosti otoka donesena odluka o eutanaziji dupina te da je tu odluku bilo iznimno potresno donijeti.

"Nažalost, vjerojatnost da bismo uspjeli dupine prebaciti žive u more bila je iznimno niska. Najhumanija stvar koju smo mogli učiniti bila je uspavati ih", izjavio je Leppens. 

Razlog zbog kojeg se cijela jata dupina ponekad nasukaju nije potpuno znanstveno objašnjen. Faktori koji mogu dovesti do tragedije jesu masovno oboljenje jata, pogrešna navigacija, bijeg od predatora ili iznimno loši vremenski uvjeti.

Prošle je godine došlo do trećeg najmasovnijeg nasukavanja u povijesti. Više od 400 dupina nasukalo se na plažama juga Novog Zelanda. Smatra se da se najbrojnije nasukavanje dupina dogodilo 1918. na Otocima Chatham, gdje se odjednom nasukalo i uginulo više od 1000 dupina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene