Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEDI U CIJELOM EU-u

Nakon odluke EMA-e: Šef HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio kada će se u Hrvatskoj Pfizerom početi cijepiti i sva djeca starija od 12 godina

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u petak korištenje cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BioNTecha za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode objasnili su nam da je odobrenjem EMA-e, koje treba potvrditi i Europska komisija, cjepivo za mlađe adolescente automatizmom odobreno i za primjenu u Hrvatskoj, odnosno svim članicama EU. 

"Riječ je o centraliziranom postupku i ono što je odobrila Europska agencija za lijekove vrijedi u cijeloj Europskoj uniji", objasnila je DNEVNIK.hr glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović

"Sva djeca starija od 12 godina se mogu cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku nam djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Njih ćemo u idućih nekoliko dana uključiti u prioritete. Ostala, zdrava djeca nam trenutno nisu prioritet. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo naravno cijepiti i djecu", kazao je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem bio u Puli, gdje je cijepio građane.

Kako stoji u obavijesti na stranicama HALMED-a, proširenu primjenu cjepiva tvrtke PfizerBioNTech odobrilo je Povjerenstvo za humane lijekove pri EMA-i. Kao i kod odraslih, kod djece u dobi od 12 do 15 godina cjepivo se primjenjuje na isti način - u dvije doze, injekcijom u mišić nadlaktice. 

Naglašeno je kako su učinci cjepiva ispitani u 2.260 djece u dobi između 12 i 15 godina, u skladu s planom pedijatrijskog ispitivanja (engl. paediatric investigation plan, PIP) koji je odobrilo Povjerenstvo za pedijatriju (PDCO) pri EMA-i. Ispitivanje je pokazalo djelotvornost od 100 posto u prevenciji bolesti COVID-19, uz naglasak da bi stvarna stopa mogla biti između 75 posto i 100 posto.

Najčešće nuspojave u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima u starijim dobnim skupinama te je Povjerenstvo za humane lijekove zaključilo da koristi od cjepiva nadmašuju rizike primjene. Ipak, istaknuto je da se zbog ograničenog broja djece uključene u studiju, ispitivanjem nije moglo utvrditi rijetke nuspojave. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene