Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj A1

Jači signal i bolja brzina: Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera

Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera
Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera Foto: Getty Images
Slab WiFi signal noćna je mora modernog doba. Zato ćemo vam pomoći razumjeti zašto vaš WiFi signal može postati slab i kako ga poboljšati.

Slab WiFi signal može testirati vaše strpljenje dok surfate internetom, a da nikako ne možete odgonetnuti u čemu je problem. Jedan od krivaca može biti mjesto na kojem je postavljen vaš WiFi router. Mnogi ljudi muku muče s pronalaženjem najboljeg mjesta za svoj router jer baš ono može igrati veliku ulogu u neometanom radu vaše mreže.

WiFi usmjerivači su uređaji koji odašilju i primaju bežične signale u svim smjerovima. Snaga i kvaliteta ovih signala ovise o mnogim čimbenicima, kao što su udaljenost, prepreke, smetnje i postavke usmjerivača.

Postavljanje usmjerivača na pogrešno mjesto može rezultirati slabim, sporim ili nestabilnim WiFi vezama. To može utjecati na vaše mrežne aktivnosti, poput pretraživanja, instaliranja kućnih gadgeta ili rada od kuće. Mailovi, chatovi, Zoom konferencije, slanje velikih datoteka – tko god je barem jednom radio od kuće zna da je dobra internetska povezanost za to apsolutno ključan faktor.

Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera (Foto: Getty Images)

Da biste mogli u potpunosti iskoristiti sve prednosti pametnih uređaja koji vam mogu uvelike olakšati život, ključno je da ste spojeni na dobru fiksnu mrežu. Uz A1 možete biti sigurni da ćete downloadati i uploadati bez poteškoća, surfati uz brzine do 2 Gbit/s i neometano uživati u svim prednostima pametnog doma, koji je s vremenom kod mnogih sve pametniji.

Ako u svojem domu imate fiksni internet, već u startu imate prednost, a evo i zašto. Na fiksni se internet spajamo preko koaksijalnog kabla ili optike, a ne preko parice jer ćemo tako imati puno stabilniju, sigurniju i bržu vezu. Mnogi za spajanje laptopa, pametnog televizora, mobitela i drugih uređaja u domu odabiru upravo fiksni Internet i kućni WiFi.

Kako odabrati najbolje mjesto za WiFi router?

Za najjaču internetsku vezu ključan je strateški položaj vašeg usmjerivača. Ako je vaš usmjerivač loše lociran, možda ćete imati mnogo sporiju brzinu interneta nego što vaš davatelj internetskih usluga nudi ili se možda uopće nećete moći spojiti na internet. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći odabrati najbolju lokaciju za vaš WiFi usmjerivač.

1. Postavite svoj usmjerivač na središnje mjesto

Idealno bi bilo da svoj usmjerivač postavite na središnje mjesto u domu, gdje njegovi signali mogu doprijeti do svih vaših uređaja uz minimalnu udaljenost, prepreke i smetnje. Pokušajte izbjeći postavljanje usmjerivača u blizini zidova, uglova ili rubova vašeg doma jer to može ograničiti područje pokrivenosti vašeg WiFi signala.

2. Podignite svoj router od poda

Podignite svoj router od poda, po mogućnosti za najmanje jedan metar, to može pomoći u izbjegavanju bilo kakvih smetnji od tla ili predmeta na podu. Svoj router možete postaviti na policu, stol, ormarić ili ga čak postaviti na zid ili strop. To također može pomoći u poboljšanju linije vidljivosti vašeg WiFi signala.

3. Izbjegavajte prepreke i izvore smetnji

Također biste trebali pokušati izbjeći postavljanje usmjerivača u blizini objekata ili uređaja koji mogu blokirati ili ometati vaš WiFi signal. To uključuje metalne predmete, uređaje, ogledala, prozore, vodovodne cijevi.

Teško da danas itko može bez interneta, ali i drugih usluga koje nam služe za komunikaciju ili informiranje i zabavu, poput TV-a. Uz A1 možete uživati u više od 220 kanala, a kako ne biste propustili nijednu epizodu kad je najnapetije, možete sa sobom ponijeti svoj A1 TV. Televizijska usluga postala je prijenosna te se može gledati na velikom ekranu na drugim lokacijama ili istovremeno na dva TV-uređaja.

Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera Najbolje mjesto za postavljanje WiFi routera (Foto: Getty Images)

Tržišna ponuda interneta i televizijskih usluga proizašla je prije svega iz neposrednog kontakta s korisnicima kao odgovor na ono što očekuju. Stoga A1 Hrvatska nudi mogućnost kreiranja personaliziranog paketa usluga uz ogroman benefit – bez ugovorne obveze i uz naprednu korisničku podršku s kojom nema čekanja: podrška vas automatski i bez čekanja prespaja na agenta koji zna odgovor na pitanja koja vas zanimaju. Zbog toga današnju ponudu odlikuju jednostavnost i fleksibilnost, koje korisnici mogu prilagođavati vlastitim potrebama. Osim toga, svi korisnici, ovisno o uslugama i tarifi koju imaju, mogu besplatno aktivirati i isprobati od jednog do tri mjeseca dodatne usluge poput Osiguranja ekrana, A1 Xplore Music by Deezer, A1 SafeNet ili A1 Pomoć u kući.

Ono što može predstavljati problem WiFi signalu u nekim domovima je prelazak iz jedne prostorije u drugu. Ako je usmjerivač u dnevnoj sobi, premještanje u kuhinju ili spavaću sobu može uzrokovati pad jačine signala. Međutim, postoje puno veći prostori u kojima se to ne događa, a svi kutovi imaju optimalnu povezanost i to uz WiFi mesh uređaje.

Što je to Mesh?

WiFi putuje radijskim valovima, a oni su podložni fizičkim ograničenjima. Imaju određenu veličinu i mogu prijeći samo određenu udaljenost. To znači da, ako je uređaj blizu routera, veza će biti dobra i stabilna. S druge strane, ako su dva uređaja na znatnoj udaljenosti, veza će biti slabija.

Mesh je uređaj koji omogućuje ujednačenu WiFi pokrivenost, pri čemu zidovi i etaže više nisu prepreka signalu. Instalira se jednostavno i sve radi na jednoj WiFi mreži, bez ikakvih bušenja i kablova. To WiFi mesh čini saveznikom na koji korisnici mogu računati. Uz premium A1 opremu, koju čine WiFi 6 router i mesh uređaji, zaboraviti ćete na pucanje WiFi-ja, a za instalaciju se ne morate brinuti jer će A1 tehničari instalirati opremu u vašem domu i pobrinuti se kako bi upravo svaki kut doma bio pokriven kvalitetnim WiFi signalom.


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 po najvišim profesionalnim standardima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene