Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Neka ih objave''

Gong: Ministarstvo krije broj birača po biračkim mjestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gong je zabrinut zbog činjenice da Ministarstvo uprave nije uoči izbora za Europski parlament javno objavilo broj birača po biračkim mjestima, što je bila praksa na proteklim izborima.

Time bi se unaprijed zaustavila nagađanja o postojanju ''viška broja birača koji se može ubaciti strankama koje će dobiti izbore“, što su informacije koje je DIP u četvrtak opovrgnuo objašnjavajući da je izborni sustav tako postavljen da nitko i nigdje ne može ubacivati glasove, s obzirom na to da postoji nekoliko razina kontrola.

Umjesto da osnaži povjerenje u izbornu administraciju, ministar Lovro Kuščević neobjavljivanjem broja birača po biračkim mjestima urušava povjerenje građana i ostalih sudionika izbora u izborni proces.

Iako se ne radi o zakonskoj obavezi, riječ je svakako o snižavanju dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora jer su se informacije o broju birača po biračkim mjestima ranije objavljivale. Umjesto toga, Ministarstvo je objavilo nekoliko drugih statističkih pregleda, što po zakonu također nije bilo obavezno, ali koji ne rješavaju ovo pitanje.

Gong apelira na Državno izborno povjerenstvo da prije izbornog dana samostalno objavi broj birača po biračkim mjestima u otvorenom formatu, kako bi se otklonile eventualne sumnje u ažurnost popisa birača i spriječilo narušavanje dosegnutog stupnja transparentnosti.

Gong poručuje svim akterima izbornog procesa: Poštujte pravila poštenih izbora!

Uoči početka predizborne šutnje i izlaska na birališta, Gong poziva sve aktere izbornog procesa, birače i kandidate, institucije i medije da poštuju pravila poštenih izbora. Također, posebno podsjeća biračice i birače da iskoriste preferencijski glas i glasaju za samo jednu kandidatkinju ili kandidata te na taj način daju prednost u odnosu na ostale kandidate.

Gong poziva biračke odbore da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Birač o svojoj želji da glasa mora obavijestiti birački odbor do 12:00 sati na dan održavanja izbora. Istovremeno, Gong apelira na poslodavce da na izborni dan radnicima i radnicama omoguće izlazak na biralište.

Gong ni ove godine na izborni dan neće rasporediti promatrače na biračka mjesta, nego će pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem:

aplikacije za prijavi nepravilnosti: https://prijava.gong.hr/,
e-maila: gong@gong.hr,
telefona: (01) 4825 444,
Facebook i Twitter profila.

Gong također planira se priopćenje o tijeku izbornog dana.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) kojemu se svi sudionici i sudionice izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Nadgledanje etičkih načela vrši Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament, koje je dostupno putem telefona (01) 4569-673 i e-maila eticko.povjerenstvo@sabor.hr.

Pitanjem zaštite osobnih podataka bavi se Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kojoj se možete obratiti putem e-maila azop@azop.hr. Pritužbe o neželjenoj elektroničkoj komunikaciji (npr. SMS-ovima) možete slati Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) na e-mail nezeljeni.sms@hakom.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene