Obavijesti Video Pretražite Navigacija
#krojimEUposvom

Holy: ''Skrojimo EU po našoj mjeri''

Mirela Holy (Foto: Dnevnik.hr)
Mirela Holy (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Mirela Holy, jedanaesta kandidatkinja na listi SDP-a, pozvala je u srijedu birače u sklopu svoje kampanje krojimEUposvom da u nedjelju, 26. svibnja, iziđu na birališta, uzmu olovke u ruke i postanu "krojači svoje sudbine".

Navodeći kako u Hrvatskom saboru oko 75 posto zakona nose oznaku EU-a, što pokazuje važnost izbora, Holy ističe kako putem kampanje #krojimEUposvom želi ilustrirati projekte i programe za koje bi se u Europskom parlamentu zalagala te promovirala hrvatske kreativne industrije kao važan dio tranzicije na kružnu ekonomiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskorištavanje punog potencijala Restart predstavio lex cannabis koji planiraju izglasati već u rujnu: ''Zamislite što bismo sve mogli proizvoditi'' Slika nije dostupna OŠTRE PORUKE SDP o problemu Jakuševca: "Umjesto da se ministar Ćorić bavi rješavanjem pitanja otpada, on dostavlja naftu u Budimpeštu"

"Cilj je kružne ekonomije manjim iskorištavanjem resursa stvoriti mnogo veću vrijednost kvalitetnih proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje. Hrvatska ima sjajne dizajnere i inovatore kojima treba promocija i umrežavanje u EU, a u tome im se može pomoći političkim djelovanjem, ali i organizacijom izložbi, konferencija i sajmova", poručuje Holy.

Dodaje kako, osim kreativnih industrija, kružna ekonomija podrazumijeva implementaciju koncepta biogospodarstva koji neodržive gospodarske prakse mijenja obnovljivima.

Za implementaciju biogospodarstva ključna je potpuna liberalizacija i legalizacija konoplje jer se biokompozitima od konoplje može nadomjestiti okolišno štetna plastika i proizvoditi ekopapir, tekstil, izolacijske materijale, beton, boje i lakove i lijekove.

Također, poručuje Holy, iako se zaštita okoliša prezentira kao skupa i nekonkurentna, ako je integrirana u gospodarske projekte, ona otvara nova radna mjesta i utječe na pravedniju transformaciju društva.

"To dokazuju brojke jer kreativne industrije bilježe najveći rast i u ovom trenutku zapošljavaju 12 milijuna ljudi u EU-a, sudjeluju sa četiri posto u njegovu BDP-u i pozicioniraju EU na drugo mjesto u svijetu po razvijenosti kreativnih industrija, odmah iza Azije."

Procjene primjene kružne ekonomije u EU-u sežu do rasta produktivnosti za 30 posto do 2030. uz jedan posto rasta BDP-a i stvaranje dva milijuna novih radnih mjesta te uštede koje se procjenjuju na 600 milijardi eura godišnje, kaže Holy. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene