Mirela Holy (Foto: Dnevnik.hr)
Mirela Holy (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Mirela Holy, jedanaesta kandidatkinja na listi SDP-a, pozvala je u srijedu birače u sklopu svoje kampanje krojimEUposvom da u nedjelju, 26. svibnja, iziđu na birališta, uzmu olovke u ruke i postanu "krojači svoje sudbine".


Navodeći kako u Hrvatskom saboru oko 75 posto zakona nose oznaku EU-a, što pokazuje važnost izbora, Holy ističe kako putem kampanje #krojimEUposvom želi ilustrirati projekte i programe za koje bi se u Europskom parlamentu zalagala te promovirala hrvatske kreativne industrije kao važan dio tranzicije na kružnu ekonomiju.

Vezani članci Mirela Holy (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Mirela Holy završila na operaciji: "Probudila sam se iz narkoze. Eto, čini se da me se nije tako lako riješiti" SDP i HDZ u noći europskih izbora (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Podvukli su crtu nakon euroizbora: HDZ u plusu, SDP u debelom minusu - evo koliko su potrošili

"Cilj je kružne ekonomije manjim iskorištavanjem resursa stvoriti mnogo veću vrijednost kvalitetnih proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje. Hrvatska ima sjajne dizajnere i inovatore kojima treba promocija i umrežavanje u EU, a u tome im se može pomoći političkim djelovanjem, ali i organizacijom izložbi, konferencija i sajmova", poručuje Holy.

Dodaje kako, osim kreativnih industrija, kružna ekonomija podrazumijeva implementaciju koncepta biogospodarstva koji neodržive gospodarske prakse mijenja obnovljivima.

Za implementaciju biogospodarstva ključna je potpuna liberalizacija i legalizacija konoplje jer se biokompozitima od konoplje može nadomjestiti okolišno štetna plastika i proizvoditi ekopapir, tekstil, izolacijske materijale, beton, boje i lakove i lijekove.

Također, poručuje Holy, iako se zaštita okoliša prezentira kao skupa i nekonkurentna, ako je integrirana u gospodarske projekte, ona otvara nova radna mjesta i utječe na pravedniju transformaciju društva.

"To dokazuju brojke jer kreativne industrije bilježe najveći rast i u ovom trenutku zapošljavaju 12 milijuna ljudi u EU-a, sudjeluju sa četiri posto u njegovu BDP-u i pozicioniraju EU na drugo mjesto u svijetu po razvijenosti kreativnih industrija, odmah iza Azije."

Procjene primjene kružne ekonomije u EU-u sežu do rasta produktivnosti za 30 posto do 2030. uz jedan posto rasta BDP-a i stvaranje dva milijuna novih radnih mjesta te uštede koje se procjenjuju na 600 milijardi eura godišnje, kaže Holy. (Hina)