Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zvonko Bušić večeras stiže u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski emigrant Zvonko Bušić, koji je početkom srpnja pomilovan nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima, dolazi u četvrtak navečer u Hrvatsku, potvrdila je za Hinu njegova supruga Julliene Bušić.

On je u nedjelju prebačen pod nadležnost Imigracijske i carinske službe (ICE) radi deportacije u Hrvatsku iz federalnog zatvora Terre Haute u Indiani gdje je služio kaznu doživotnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvonko Bušić odbacuje navode New York Timesa Slika nije dostupna Zvonka Bušića u nedjelju preuzima američka imigracijska služba

Skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatom po nadimku Taik, 10. rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku. Oni su prije otmice u jednome pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray.

Godine 1977. Zvonko Bušić osuđen je na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina. Godine 2006., nakon isteka 30 godina, komisija za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor.

Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.

Od kraja 2006. godine, Bušić se nalazio u novoj zatvorskoj jedinici namijenjenoj osuđenicima za terorizam, u zatvoru Terre Haute u Indiani, gdje su telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a međusobna komunikacija zatvorenika mora se odvijati na engleskom jeziku.

Bušić je u toj jedinici bio jedini nemuslimanski zatvorenik uz jednog kolumbijskog militanta. U Terre Haute je premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene