Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zvonko Bušić odbacuje navode New York Timesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvonko Bušić u ponedjeljak je odbacio navode iz opširnog teksta koji je u nedjelju objavio list New York Times u kojem se Bušića sumnjiči za napad izvršen 1975. godine na newyorškom aerodromu La Guardia, a u kojem je poginulo 11 osoba.

'Za sada želim reći, i to kategorično tvrdim, da ja, Zvonko Bušić, nisam na bilo koji način sudjelovao niti sam u bilo kojem vidu povezan s gore navedenim krvoprolićem u New Yorku', stoji u Bušićevom pismu medijima.  

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

U prosincu 1975. bomba je eksplodirala u zračnoj luci La Guardia u New Yorku. U tom napadu, za koji nitko nije odgovarao, poginulo je 11 osoba, a 75 ih je bilo ozlijeđeno. U velikom tekstu objavljenom u nedjelju New York Times navodi bivšeg okružnog tužitelja Roberta Tannenbauma koji je kazao da su neki istražitelji za postavljanje bombe sumnjičili upravo Zvonka Bušića.

Zvonko Bušić u svom pismu kaže: 'S velikim zanimanjem i ushićenjem čitao sam napis u New York Timesu, u kojem se iznose podvale i laži o mojoj navodnoj upletenosti u još uvijek nerazjašnjenu tragediju na zračnoj luci La Guardia', te dodaje da je 'veliki napredak u tehnici izvještavanja vrlo prikratio noge lažima i podvalama, tako da se danas i napadnuti mogu uspješno braniti'.

Bušić ističe da, osim akcije s otmicom američkog putničkog zrakoplova, nikada u životu nije počinio ikakvo prekršajno djelo za koje bi mu se moglo suditi.

Bušić (62) se u srpnju vratio u Hrvatsku, nakon što je pomilovan. On je prethodno u Indiani služio kaznu doživotnog zatvora jer je sa skupinom hrvatskih političkih aktivista 10. rujna 1976. oteo putnički zrakoplov Boeing 727 tvrtke TWA na letu od New Yorka do Chicaga.

Namjera mu je bila da iz aviona u kojem je bilo 76 putnika izbaci nad Londonom i Parizom letke u kojima objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske. Prije otmice u jednome pretincu newyorške podzemne željeznice otmičari su ostavili bombu, a preko pilota proslijedili informacije o njoj. Prilikom deaktiviranja bombe poginuo je američki policajac Brian J. Murray i Zvonko Bušić osuđen je 1977. na doživotni zatvor. Ostali iz skupine, trojica muškaraca i jedna žena, njegova supruga Julienne Bušić izašli su iz zatvora ranije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene