Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznato?

Zimski poremećaj: Zvoni sat, a vi se ne budite...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimsko jutro, budilica zvoni, ali vi jednostavno ne reagirate, ni makac iz kreveta. Zvuči poznato? Stručnjaci kažu da je riječ o nedostatku dnevne svjetlosti, ali može se raditi i o poremećaju koji ne treba zanemariti.

Nemali broj ljudi u hladna zimska jutra jedva se bude. 'Ako su bili ugodni snovi iznenada se pretvaraju u noćnu moru, mobitel postaje najomraženiji predmet u cijeloj kući, a ja sam sebi najmrskija osoba na cijelom svijetu', rekao je Mario Miletić. 'Navijem si sat, ako trebam ustati u 7, on je navijen u šest i to zvoni i zvoni unedogled', kaže Nikolina Brajković. Za naše sugovornike jutro ne postoji. 'Ne znam više ni koliko puta sam u 10 sati bio uvjeren da mi mobitel uopće nije zvonio', kaže Miletić. 'Ja jednostavno ne doživljavam svijet oko sebe, meni možete pričat, ja npr. Tek oko devet skužim što mi je čovjek u sedam pričao', kaže Brajković.

Pročitajte i ovo Ilustracija pomicanje kazaljki na satu Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar Slika nije dostupna "On ga diskretno skida" VIDEO Pogledajte što predsjednik radi ispod stola tijekom intervjua: Macronov potez razbjesnio Francuze

Struka kaže da zima ljudima teže pada zbog kretanja Sunca. 'To znači da se dan produžuje, noć skraćuje i da nam je svima draže još malo ostati u postelji', rekla je dr. Jadranka Jeličić, neuropsihijatar. Ali ako problem traje čitav život, a zimi je nemoguće ustati, onda je to poremećaj koji ne treba zanemariti. 'Ako je to frekventno i ako već imaju posljedice zbog toga i na poslu i u svom privatnom životu, pa se moraju obratiti za pomoć stručnjaku', rekla je dr. Jeličić. Stručnog recepta nema, pa će svi sa ovim problemom morati pronaći pravi motiv za ustajanje iz kreveta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene