Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvodi 250 kuna crkvenog doprinosa

Župnik prijeti uskratom sakramenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U doba ove velike ekonomske križe župljane zagrebačke župe Sv. Maksimilijana Kolbea u naselju Biljenik iznenadilo je pismo njihovog župnika Ivana Mikšića u kojem ih obavještava o uvođenju godišnjeg crkvenog doprinosa.

U pismu župnik Mikšić kaže da su prisiljeni uvesti godišnji crkveni doprinos jer jako mali broj vjernika ide redovito na Svetu misu nedjeljom i blagdanima pa ne doprinose za crkvene potrebe jer ne daju milostinju a i dalje se smatraju vjernicima, katolicima i trebaju usluge svećenika i crkve. Župnik kaže da će se doprinos odnositi na katolike koji primaju svećenika na Blagoslov kuće te će se koristiti za gradnju nove crkve 'i neke redovite potrebe'. Njegovo pismo je izazvalo nezadovoljstvo u dijelu župnika koji su nam ga i proslijedili.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Slika nije dostupna Nadbiskupiju iznenadio župnik 'Vjernici su obvezni davati priloge svojoj župi'

Polgedajte obavijest kojom župnik najavljuje uvođenje crkvenog doprinosa

'Kao župnik smatram uvođenje ovog doprinosa kao svoju dužnost jer je gradnja nove crkve već izvjesna a također da pomognem svim vjernicima da doprinose za Božji dom jer će se tako osjećati sretnijima ali spasenje će im biti bliže jer - 'Bog sve plaća i vraća sedmerostruko', kako piše u Starom zavjetu (Sir 35.10)', piše župnicima Mikšić.

Župnik Mikšić je naumio da da svako domaćinstvo treba dati 250 kuna plus 70 kuna po punoljetnom članu domaćinstva, s tim da će brojne obitelji imati poseban tretman kao i onih koji imaju mala ili nikakva primanja. 'Svaki bračni par (makar ih je nekoliko u jednoj kući) tretira se kao zasebno domaćinstvo. Najspornije je to što župnik Mikšić prijeti da se neće moći koristiti usluge župnika niti crkve u bilo kojem smislu, ako se nepodmire doprinosi za prošlu godinu.

Župnik Mikšić smatra kako je ovo pravedni doprinos za sve koji ne idu redovito u crkvu

Mi smo kontaktirali župnika Mikšića koji nam je potvrdio da je pismo koje prilažemo autentično te da on uistinu misli tako kako je tamo napisano. Velečasni Mikšić kaže da je to uobičajeno u katoličkoj crkvi i u ostalim župama te da on tek sada uvodi ovaj doprinos. 'Vjernici koji redovito idu u crkvu i svaki puta daju po 10 kuna milodara, godišnje crkvi daju oko 500 kuna. Stoga mislim da je pravedno da ovi koji ne idu redovito u crkvu na ovaj način daju 250 kuna' rekao je župnik Mikšić za Dnevnik.hr.

>> 'Crkva šokirana Zlatkom Sudcem koji hoda po vodi'

Upitali smo ga neće li valjda obiteljima koji ne uplate ovaj doprinos uskratiti sakramente poput krštenja, na što je rekao kako je to vrlo vjerojatno, a na upit očekuje li da će ljudi plaćati ovaj doprinos rekao je 'ako Bog da'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene