Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Paket mjera nije dogovoren'

Milanović: Vlada kontinuirano smanjuje javnu potrošnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović kazao je u srijedu da paket reformskih mjera koji Vlada mora prezentirati Europskoj komisiji do kraja travnja još nije dogovoren, no istaknuo je i da Vlada kontinuirano smanjuje deficit i javnu potrošnju te da je proračun blizu primarnog suficita.

Do kraja travnja Vlada mora podastrijeti Europskoj komisiji paket mjera za ispravljanje makroekononomskih neravnoteža, koji će se potom razmatrati u Bruxellesu u svibnju. Komisija je, naime, krajem veljače utvrdila u Hrvatskoj, drugu godinu zaredom, postojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Na upit novinara je li Vlada dogovorila paket reformskih mjera koje će predstaviti Komisiji, Zoran Milanović je kazao da još nije.

"To je europski semestar, koji je opet povezan s Procedurom prekomjernog deficita. Hrvatska ima nešto prekomjernog deficita, tražit ću da se Hrvatskoj da isti tretman kao i drugim državama koje su godinama u tim procesima. I ne bojim se ničega, radimo posao, smanjujemo deficit, smanjujemo javnu potrošnju, i nama skoro sav deficit odlazi na otplatu kamata, dakle blizu smo primarnog suficita proračuna", rekao je Milanović, odgovarajući na upit novinara nakon otvaranja logističkog centra Kauflanda u poslovnoj zoni Jalševac, pokraj Jastrebarskog.

Premijer je dodao da se s proračunom ne ide u deficit da bi se financirali novi troškovi, već da se zemlja sad polako razdužuje. Istaknuo je i da je jedan dio te priče i monetizacija javnog duga autocesta.

"Još jednom naglašavam, mi od monetizacije nismo odustali. Odustali smo od jednog modela za koji ja i dalje smatram da je dobar i koristan za Hrvatsku, da nije štetan i da je pametno promišljen. Ali to je borba za javnost, u jednom trenutku ljudi nasjednu i ne treba im to zamjeriti, to se i meni događa u životu", izjavio je Milanović.

Podsjetimo, Milanović je u prošli petak izjavio da se odustalo od model A monetizacije hrvatskih autocesta i da će se one dati na upravljanje mirovinskim fondovima i zainteresiranim građanima. Riječ je o modelu B monetizacije autocesta, odnosno modelu prikupljanja kapitala putem inicijalne javne ponude, gdje bi se 51 posto tvrtke HAC ONC ponudilo domaćim mirovinskim fondovima, zaposlenicima tvrtke i građanima.

'Dolazim na ovakve događaje kako bih ljudima postavio pitanje. Bez podsmijeha'

Na upit novinara da komentira poništenje drugog kruga natječaja za odabir izvođača radova na pruzi Dugo Selo-Križevci, premijer je kazao da se to događa zbog procedure žalbe.

"Morate to poštivati, nije propao zbog nas", rekao je Milanović, podsjetivši da je slično bilo i s mostom Čiovo.

HŽ Infrastruktura je u utorak poništila natječaj za građevinske radove na obnovi i izgradnji drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci, projekta sufinanciranog fondovima EU, a razlog poništenja su nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj. U drugom krugu natječaja bile su samo dvije ponude, od kojih je jedan bila skuplja za 47 milijuna eura od predviđene cijene i nije mogla biti prihvaćena, a drugi ponuđač uzeo je za podizvođača Pružne građevine, što je suprotno propisima EU-a.

Premijer je kazao i da unatoč svemu "ta investicija ide 100 posto". "Kad igrate po strogim pravilima, onda neke stvari znaju trajati malo duže, ako idete preko veze onda farbate tunele pet puta, a građane 20 puta", izjavio je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene