Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan specijalnih snaga

Zoran Milanović traži od premijera sjednicu Vijeća za obranu, komentirao i lokalne izbore: "Gradonačelnik je Tomislav Tomašević, to je tako jasno"

Predsjednik Zoran Milanović danas je bio u Delnicama, na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.

Nakon svečanog dijela predsjednik je dao izjave za medije. Komentirao je nabavu vojnih aviona, lokalne izbore, najnoviju odluku Vrhovnog suda. S njim su u Delnicama trebali biti i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj. Oni se nisu pojavili. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

"Ja sam bio spreman odgoditi ovaj događaj kako bi ministar stigao, ali nije stigao, kao ni načelnik Glavnog stožera. Imaju briefing u Vladi. I ja sam mu dozvolio da ne ode u Bruxelles gdje je trebao ići, na sastanak načelnika glavnih stožera NATO-a, a koji se nije održao ohoho. Ali premijer je odlučio nakon pola godine baš danas imati briefing. Rekao sam mu da ode na briefing. Ma da, iskreno govoreći, ne vidim što bi načelnik tamo radio", rekao je Milanović. 

"Načelnik je sudjelovao u radu Povjerenstva koje je zaključilo svoj rad prije pola godine. O svemu sam obaviješten detaljno, znam što je predloženo Vladi. Sad između dva kruga izbora, premijer je sazvao briefing. Ja sam danas uputio dopis premijeru da sazovemo Vijeće za obranu", kaže Milanović i dodaje kako misli da će premijer to htjeti napraviti između dva kruga lokalnih izbora.

"To je tako očito. Pa neka napravi više", rekao je. 

Smatra kako novac za kupnju aviona neće biti problem te da je to pitanje časti. Između milijardu i dvije milijardi dolara, ponovio je, Hrvatska je spremna izdvojiti za avione. To je više nego u prvom natječaju koji je propao. Za to država ima novaca. Usporedio je to s jednim zagrebačkim proračunom. 

"Zna se koji broj aviona se kupuje, koji je raspon cijena", smatra. Bez obzira za koju ponudu se država odluči, kaže, suradnja s onima čija se ponuda ne prihvati, se nastavlja. 

Na pitanje pokušava li premijer utjecati na izbore, Milanović je rekao da ne zna može li to utjecati na izbore. 

"Ako on misli da mu to pomaže, neka mu pomaže, samo da se ta odluka donese", kazao je. 

Izbori u Zagrebu su gotovi

"U Zagrebu su izbori gotovi. Ne može se ovo dostići. Gradonačelnik je Tomislav Tomašević, to je tako jasno. Čestitam onima koji su pobijedili u prvom krugu, oni koji nisu neka se drugom krugu bore", dodao je.

"Meni se čini da se nitko od velikih nije proslavio", odgovorio je na konstataciju da se njegova bivša stranka nije proslavila. Zaželio je budućoj zagrebačkoj vlasti da bude poštena. 

Komentirao je odluku Vrhovnog suda prema kojoj nitko od kandidata za predsjednika te institucije nije dobio pozitivno mišljenje

"To je mišljenje koje je predviđeno Ustavom. Ono po meni ima smisla, nije slučajno stavljeno u Ustav, a i da je, treba ga poštivati", rekao je.  

"Fasciniran sam što je Zlata Đurđević dobila jedan glas. Naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. To je poznata stvar u teoriji i praksi upravljanja, uvijek treba dovesti bilo kakve snage izvana, zdrave ili nezdrave", dodao je. Odluka ga nije iznenadila.

"To je njihovo mišljenje. Sad znamo da onaj koji tamo dođe neće imati baš prijateljski ambijent", kaže. 

"Tako djevojčice i dječaci zamišljaju vojnike"

Na svečanosti prije toga Milanović je uručio nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

Zoran Milanović pohvalio je vojnike i rekao da, kada dječaci, a sve više i djevojčice, zamišljaju vojnike, zamišljaju upravo njih.

"Tako naime u projekciji mladih glava, nevinih duša izgleda vojnik. Tjelesno spreman, pomalo opasan na izgledu, rezolutan. To je slika i prilika vojnika. Vaša postrojba i vaši suborci dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju Hrvatske. Više od 70 poginulih. Od toga, ne volim prebrojavati, ali slučajno to znam, skoro 30 iz BiH", rekao je Milanović. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene