Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastao se s Đukanovićem

Zoran Milanović: ''Ja ne pozivam Hrvate u Srbiji da mlataraju zastavama jer to je nezdravo, to se ne radi''

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Predsjednik Zoran Milanović sastao se u četvrtak s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u posjetu je Hrvatskoj. Sastao se na Pantovčaku s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, nakon čega su dali izjavu za medije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

''Razlog mog poziva je moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nisu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je od 1997. godine od jednog događaja, kada je prosvjednike tadašnje Socijalističke narodne partije pod utjecajem Beograda u maršu na Tuzi, malom naselju istočno od Podgorice u kojem žive katolički Albanci, svjetina se išla fizički obračunati i zaustavila ih je policija kojom je koordinirao Đukanović. To je prvi puta na prostorima divljačke Jugoslavije da je u tim krajevima policija koju kontrolira jedna etnička skupina stala u zaštitu nacionalne manjine koja je tretirana kao neprijatelj", rekao je Milanović.

Dodao je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU-u. "Uz pomoć hrvatske vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je što sad? Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore", kazao je Milanović i istaknuo da Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman.

Na pitanje novinara je li ovim susretom poslana poruka Beogradu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je kazao da je to svakako poruka. ''Tu je svatko treći višak. I Beograd i Moskva, Bruxelles u onoj mjeri koliko želite biti članica EU-a. Vraćam se opet na to pitanje što sad stoji između Crne Gore i Europske unije'', kaže.

''Crna Gora je trenutno talac nezainteresiranosti, zgrčenosti europskih politika'', rekao je Milanović.

Milanović je na pitanje da komentira izjavu Milorada Pupovca, koji je kazao da se iz Crne Gore u Hrvatsku proširilo antisrpsko raspoloženje, rekao da ne zna što je točno rekao.

''Ako neću komentirati, reći će da ga podcjenjujem, a ako krenem komentirati nešto što ne znam u zarez, zalutat ću. Ali moram reći da se borim cijeli život protiv tog antisrpskog raspoloženja. Cijela moja politička karijera bila je borba zapravo onih koji su slabiji. I sad se kaže da je iz Crne Gore uvezeno antisrpstvo, pa mi ga ovdje iskorjenjujemo. Onaj tko to tako vidi, treba se zapitati zašto je to tako'', kaže.

Ispričao je da je tijekom ljeta bio ''u nekoliko srpskih sela i dočekali su me s hrvatskim zastavama''. ''Pitao sam ih je li im netko rekao da to stave. Ne želim da to bude. Nemojte me dočekati sa srpskim zastavama, ali nepotrebne su hrvatske. Oni to tako žele. Tako ja ne pozivam Hrvate u Srbiji ili Vojvodini da mlataraju hrvatskim zastavama, jer to je nezdravo'', rekao je i dodao da su u prošlosti problemi počeli zbog ''isticanja beogradske zastave gdje su Srbi bili manjina''.

Đukanović: Rusija vodi rat protiv europskog jedinstva

Đukanović je nakon sastanka kazao da Crna Gora Hrvatsku doživljava kao ''dobrog susjeda, prijatelja, partnera u NATO-u''. Kaže da Rusija na zapadnom Balkanu djeluje ''ne zbog zapadnog Balkana koliko zbog rata koji vodi protiv europskog jedinstva''.

"Zapadni Balkan je podoban teren za plasman takvih geopolitičkih interesa i poruka koju dobivamo iz Moskve ili preko njihovih satelita u regionu je da naš izbor za članstvo u NATO-u i EU nije dobar geopolitički izbor", kazao je Đukanović.

Đukanović će se u Zagrebu sastati i s predsjednikom Sabora i Vlade, Gordanom Jandrokovićem i Andrejom Plenkovićem, a posjetit će i crnogorsku zajednicu u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene