Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zoran Milanović novi predsjednik SDP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon drugog kruga izbora za nasljednika Ivice Račana na čelu najveće oporbene stranke, na mjesto predsjednika SDP-a izabran je Zoran Milanović. Odmah nakon objave rezultata izvanredne izborne konvencije SDP-a oglasio se HDZ.

Zoran Milanović drugi je predsjednik SDP-a i nasljednik Ivice Račana. U drugom krugu Milanović je prikupio 821, a Željka Antunović 675 glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nužna izmjena zakona Otišle kao višak pa dobile mirovinu manju od 500 do 1500 kuna Slika nije dostupna Morat će u drugi krug Njemačka nema predsjednika nakon prvog kruga itbora

>> Reakcije stranaka na izbor Milanovića za predsjednika SDP-a

Milanović se delegatima obratio odmah nakon što je izabran na čelno mjesto SDP-a.

- Idemo dalje stopama Ivice Račana i idemo po pobjedu na izborima, rekao je Milanović i naglasio:

- I dalje ostajem Zoran, a ne gospodin Milanović.

Njegove riječi popraćene su burnim pljeskom a dvoranom na Zagrebačkom velesajmu prolomili su se uzvici 'Zoki, Zoki!'

Novi predsjednik SDP-a je u obraćanju delegatima, koji su njegovo proglašenje popratili gromoglasnim pljeskom, istaknuo kako će SDP voditi kao tim koordinatora i prijatelja.

Izborni proces u stranci ocijenio je demokratičnim, te pozvao članove SDP-a da - kako je kazao - "krenu dalje u izbornu pobjedu nad HDZ-om, onako kako bi to htio Ivica Račan, da okupljamo, a ne razdvajamo".

- Iznimno sam ponosan na kampanju, na sve nas, i Željku, i Milana i Tonina, kazao je Zoran Milanović, dodavši da će se držati svake svoje riječi izgovorene u kampanji za predsjednika SDP-a.
- "Nema predaje, nema prijevare, idemo dalje, rekao je.

Željka Antunović izjavila je novinarima da će s novim predsjednikom SDP-a surađivati kao i s Račanom.

- Ja jesam u SDP-ovu timu, jedino ako me ne makne iz tog tima. U SDP-u ti timovi postoje već dugo i radimo svi zajedno, odgovorila je Antunović na novinarski upit hoće li biti u SDP-ovom izbornom timu.

Kazala je i kako nije razočarana ishodom stranačkih izbora, ocjenivši da je svoj posao odradila korektno, a da je na delegatima danas bilo da odluče o budućnosti SDP-a.

Na novinarski upit jesu li delegati izabrali dobar put za SDP,
odgovorila je kako je "način na koji se u SDP-u kandidiralo, na koji je vođena kampanja, i na koji se biralo, (to) za SDP najbolji put".

Na pitanje o njezinoj budućnosti u stranci, Antunović je podsjetila da ostaje zamjenica predsjednika SDP-a, budući da je na tu dužnost izabrana na redovitoj stranačkoj konvenciji.
Tijekom proglašenja izbornih rezultata na pozornici su bili svi
predsjednički kandidati - Milanović, Antunović, te Milan Bandić i Tonino Picula koji su iz izborne utrke ispali u prvom krugu.

Predsjednik izborne komisije Josip Leko, koji je pročitao rezultate i proglasio pobjednika, naglasio je da su stranački izbori provedeni bez ijednog prigovora, te zahvalio delegatima izborne konvencije SDP-a na iskazanom zajedništvu. 

- Pobijedila je demokracija u SDP-u, kazao je Leko. 

Milanović je u drugi krug ušao kao vodeći, osvojivši povjerenje 592 delegata, dok je Željka Antunović prikupila 381 glas.

Na proglašenju pobjednika unutarstranačkih izbora nije bilo Dijane Pleštine, udovice Ivice Račana, ali je do kraja ostao Račanov sin Ivan, koji je zajedno s Milanovićem napustio skup.

Milanović je najavio da će pobjedu proslaviti u krugu obitelji, ali da će prvo posjetiti 'party' Foruma mladih SDP-a kako bi im zahvalio na velikoj podršci tijekom bitke za čelno mjestoo stranke.

Milanović i Ljubo Jurčić zajedno su najavili da će Jurčićev gospodarski program i Milanovićevo političko umijeće vođenja stranke dovesti do uspjeha i pobjede SDP-a na predstojećim izborima.

Jurčić je najavio da će nakon svojeg povratka iz SAD-a, gdje će boraviti dva tjedna, uputiti Milanovića u gospodarske probleme države i načine na koje te probleme namjerava riješiti.

Također je najavio da će novom šefu stranke prenijeti  Račanovu političku viziju koju mu je povjerio sam pokojni predsjednik SDP-a. 

Odmah nakon proglašenja pobjede Zorana Milanovića u utrci za predsjednika najveće oporbene stranke, koja po mnogim anketama ozbiljno ugrožava HDZ uoči predstojećih parlamentarnih izbora, vladajuća stranka novinarima se obratila kratkom izjavom člana Predsjedništva HDZ-a Gordana Jandrokovića, nakon koje nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.

- Nama je bilo svejedno tko će pobijediti u utrci za predsjednika SDP-a jer nama svaki izbor odgovara. Zoran Milanović, kao ni ostala tri SDP-ova kandidata, nemaju ni hrabrosti ni sposobnosti za vođenje države, što se najbolje vidi po tome što za premijera predlažu socijalističkog ekonomista (Ljubu Jurčića, op.a.) koji je svoju nesposobnost dokazao još kao član Račanove vlade, oštar je bio Jandroković umjesto da suparniku čestita na izboru novog predsjednika, što bi ipak bio politički 'fair play'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene