Ilustracija prosvjeda u Chicagu (Foto: Wikipedia)
Ilustracija prosvjeda u Chicagu (Foto: Wikipedia) Foto: Wikipedia

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.


Radničke su demonstracije u Chicagu održane zbog zahtjeva za 8-satnim radnim vremenom. Prvi svibnja se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

Vezani članci Slika nije dostupna I danas gužve na granici Slovenije i Hrvatske Slika nije dostupna Prosvjed na Praznik rada ove godine u Slavonskom Brodu

Čitavo je je 19. stoljeće bilo obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i radni dan u trajanju od 12, pa čak i 18 sati za odrasle, ali tada i za djecu, doveo je ljude na sam rub snaga, pa su u svim zemljama razvijenog kapitalizma radnici štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški je pokreti doživio najveći zamah u SAD-u.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.