Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diljem svijeta obilježava se 'Ljubičasti dan'. To je dan podrške osobama s epilepsijom, koji je 2008.godine pokrenula 9-godišnja djevojčica iz Kanade, a u Hrvatskoj se obilježava od 2010.godine.


'Ljubičasti dan' ili globalno prepoznatljiv pod nazivom 'Purple Day' je međunardna manifestacija posvećena globalnom podizanju svijesti o epilepsiji.

Devetogodišnja Kanađanka 'zaljubičastila' čitavi svijet

Vezani članci Ilustracija Ispovijest mladića s epilepsijom: ''Sjedio sam na klupi dok su se drugi igrali, nitko se nije družio sa mnom..." Miguel Cervantes s obitelji (Foto: Instagram) Preminula 3-godišnja kći poznatog glumca, tužnu vijest je objavio uz fotografiju njezine prazne sobe

Obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 26.ožujka 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Djevojčica je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija. Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju.

Od tada se taj datum obilježava kao 'Purple Day'/'Ljubičasti dan' – Dan podrške osobama s epilepsijom. Obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja diljem svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, a u Kanadi je i službeno zakonski priznat.

Hrvatski slogan:'Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!'

Godine 2010. Hrvatska se po prvi puta uključila u organizaciju 'Ljubičastog dana', inicijativom Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Kao i prethodnih godina i ove će se godine održati događanja u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, u dječjem vrtiću Markuševec, Referentnom centru za epilepsiju KBC-a Zagreb i drugdje.

 

Učenici navedenih škola pripremaju prigodne ljubičaste ukrase i postere te željno očekuju manifestacije, gdje ćemo se svi zajedno prikloniti sloganu:'Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!'. Aktivnosti udruge možete pratiti i putem njihove Facebook stranice, gdje ih možete i podržati.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook