Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko je, zapravo, učinkovita vaša krema za sunčanje, koji su sastojci ruža za usne i koliko dugo djeluje dezodorans? Od sada bi to trebalo biti jasnije. U Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, na snagu je stupila Uredba o kozmetičkim preparatima.


Nove oznake na kozmetičkim proizvodima u EU. 'Učinkovitost 36 sati' ili 'zaštita od sunca 8 sati' od sada moraju biti i dokazane. 'U principu znam biti dosta skeptična,ne vjerujem svemu što mi se prodaje u svakom slučaju', kazala je Darija iz Zagreba.

Vezani članci Boris Johnson Objavljen tekst trgovinskog sporazuma: Ovako će izgledati budući odnosi Ujedinjenog kraljevstva i Europske unije Ursula von der Leyen Emotivna predsjednica Europske komisije: ''Cijepljenje će nam pomoći da vratimo svoje normalne živote''

Upitno je kako će proizvođači provoditi istraživanje. 'Najvjerojatnije će se uzimati nekakva srednja vrijednost od tih nekakvih sati, ne znam, 36 ili 12.', kazao je distributer parfema Borut Mihalić.

Iz Udruge za zaštitu potrošača pozdravljaju Uredbu, ali upozoravaju na moguće poskupljenje proizvoda. 'Vrlo vjerojatno hoće poskupiti, jer činjenica je da dobiješ vjerojatno jednu veću kvalitetu', kazao je Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača.

>> Prirodna kozmetika je IN

Također, sumnjaju da će se zakon odmah početi primjenjivati u Hrvatskoj. 'Mi smo ipak naučeni da kad nešto ima u Europskoj uniji, da će se to odmah primijeniti na nas. Nažalost, to nije točno i treba vremena', kazao je Lončar.

Bez obzira na to je li riječ o trajnom ružu ili kremi za sunčanje, na ambalažama će morati biti jasno istaknuti i neželjeni učinci. 'Mislim da je uredu, jer zapravo svi plaćamo poprilično i svi koristimo puno kozmetičkih proizvoda', kazala je Vinka iz Zagreba.

O Uredbi se putem Twittera oglasio i Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za potrošačku politiku.'Od svakodnevnih potrepština poput paste za zube pa do ekskluzivnijeg ruža za usne potrošači su sada bolje zaštićeni. Jasnija, logičnija, pojednostavljena - toliko pridjeva o novoj EU Uredbi o kozmetičkim proizvodima. Ali najbitniji je – sigurnija', napisao je.

Proizvodi će se moći kontrolirati i putem portala EU, a sve u svrhu nadzora nad tržištem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook