Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što mogu promijeniti?

Slučaj s Paga otvorio niz pitanja: "Moram uočiti da je nova pravobraniteljica za djecu - nevidljiva"

Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Gdje je sustav zakazao primjerice u slučajevima nasilja s Paga, mogu upozoravati i pravobraniteljice. Njihova zadaća je da budu glasne i daju preporuke institucijama. Sve pravobraniteljice koje djeluju u Hrvatskoj stale su pred našu kameru i objasnile - koliko toga one zapravo - mogu promijeniti.

Koja je uloga pravobraniteljica i što točno rade - građanima baš i nije poznato. Ima ih četiri. One su pučka pravobraniteljica, pravobraniteljica za djecu, za ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom, koja objašnjava da im je uloga biti korektiv društva. Često pomažu u pojedinim slučajevima - primjerice kada vrtić ne želi upisati dijete s poteškoćama u razvoju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hit na internetu VIDEO Mislila je da je nitko ne gleda, zaplesala na autobusnoj stanici, a onda... Slika nije dostupna Zarađuje 68.000 kn po epizodi Ovo je majmun koji živi poput kralja!

''Nakon toga bi određene sastanke radili, tražili da se promijeni svijest uprave koja je bila ograničavajuća i prepreka za to dijete'', rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Pučka pravobraniteljica prošle godine primila je više od 5000 pritužbi. A preko konkretnih slučajeva mogu utjecati da se mijenjaju i zakoni.

''Na naš prijedlog je u zakon ušla odredba po kojoj se osobe starije životne dobi smatraju posebno ranjivima. I posebno je prepoznato zanemarivanje. Nažalost, često ovisi o tome koliko su nas nadležna tijela voljna poslušati'', kazala je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Nisu institucija koja kažnjava, ali mogu javno reagirati - pojašnjava Višnja Ljubičić. Pa to rade i kad je riječ o obiteljskom nasilju.

''Intenzivno radimo i s policijom i centrom za socijalnom skrbi, kod svakog propusta, intervencije ili određenih propusta u njihovom radu dajemo upozorenja i preporuke'', dodaje Ljubičić.

I zamjenica pravobraniteljice za djecu kaže da upozoravaju i predlažu promjene. ''Ne možemo narediti, ne možemo sankcionirati, ne možemo zabraniti, možemo preporučivati. Naša procjena je da se prihvaća trećina njih'', kaže Maja Gabelica Šupljika.

No mogli bi biti i glasniji - kaže Sanja Sarnavka: ''Moram stvarno uočiti da je nova pravobraniteljica za djecu nevidljiva i da ne diže glas, a čini mi se da ima strašno puno problema''.

Za ostale misli da dobro rade svoj posao. A to i za svoju pravobraniteljicu misli predsjednica saveza udruga osoba s invaliditetom.

''Ponekad ni ona nema čarobni štapić i ne uspije sve odraditi, ali vrši skupa sa savezima i udrugama pritisak'', kaže Jozefina Kranjčec, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom.

Bira ih Sabor i njemu odgovaraju. Mjesečna plaća im je između 14 i 18 tisuća kuna. Njihova moć je u tome da glasno upozoravaju na probleme. A na institucijama je da ih u tome poslušaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene