Gdje je sustav zakazao primjerice u slučajevima nasilja s Paga, mogu upozoravati i pravobraniteljice. Njihova zadaća je da budu glasne i daju preporuke institucijama. Sve pravobraniteljice koje djeluju u Hrvatskoj stale su pred našu kameru i objasnile - koliko toga one zapravo - mogu promijeniti.

Galerija Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Uloga pravobraniteljica (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Koja je uloga pravobraniteljica i što točno rade - građanima baš i nije poznato. Ima ih četiri. One su pučka pravobraniteljica, pravobraniteljica za djecu, za ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom, koja objašnjava da im je uloga biti korektiv društva. Često pomažu u pojedinim slučajevima - primjerice kada vrtić ne želi upisati dijete s poteškoćama u razvoju.

Vezani članci Slika nije dostupna Proslavila se sasvim slučajno, nitko ne zna koliko točno godina ima, a poznata je po jednom detalju Kate Hudson, Goldie Hawn, Kurt Russell (Foto: Getty Images) Trebat će vam koji trenutak da prepoznate koji se glumac nalazi iza guste sijede brade i kose

''Nakon toga bi određene sastanke radili, tražili da se promijeni svijest uprave koja je bila ograničavajuća i prepreka za to dijete'', rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Pučka pravobraniteljica prošle godine primila je više od 5000 pritužbi. A preko konkretnih slučajeva mogu utjecati da se mijenjaju i zakoni.

''Na naš prijedlog je u zakon ušla odredba po kojoj se osobe starije životne dobi smatraju posebno ranjivima. I posebno je prepoznato zanemarivanje. Nažalost, često ovisi o tome koliko su nas nadležna tijela voljna poslušati'', kazala je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Nisu institucija koja kažnjava, ali mogu javno reagirati - pojašnjava Višnja Ljubičić. Pa to rade i kad je riječ o obiteljskom nasilju.

''Intenzivno radimo i s policijom i centrom za socijalnom skrbi, kod svakog propusta, intervencije ili određenih propusta u njihovom radu dajemo upozorenja i preporuke'', dodaje Ljubičić.

I zamjenica pravobraniteljice za djecu kaže da upozoravaju i predlažu promjene. ''Ne možemo narediti, ne možemo sankcionirati, ne možemo zabraniti, možemo preporučivati. Naša procjena je da se prihvaća trećina njih'', kaže Maja Gabelica Šupljika.

No mogli bi biti i glasniji - kaže Sanja Sarnavka: ''Moram stvarno uočiti da je nova pravobraniteljica za djecu nevidljiva i da ne diže glas, a čini mi se da ima strašno puno problema''.

Za ostale misli da dobro rade svoj posao. A to i za svoju pravobraniteljicu misli predsjednica saveza udruga osoba s invaliditetom.

''Ponekad ni ona nema čarobni štapić i ne uspije sve odraditi, ali vrši skupa sa savezima i udrugama pritisak'', kaže Jozefina Kranjčec, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom.

Bira ih Sabor i njemu odgovaraju. Mjesečna plaća im je između 14 i 18 tisuća kuna. Njihova moć je u tome da glasno upozoravaju na probleme. A na institucijama je da ih u tome poslušaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju