Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ove godine, kako je pokazala analiza Instituta za javne financije, u Hrvatskoj postoje 44 državne agencije. Institut upozorava kako premalo agencija objavljuje financijska izvješća, a stručnjaci traže da svake godine javno objave što rade, čime se bave i koji su im ciljevi.


Agencija za investicije i konkurentnost jedna je od 44 državne agencije. Zajedno zapošljavaju oko 6.000 djelatnika, a godišnji im je proračun veći od 4 milijarde kuna.

Vezani članci Provjereno: Svjedoci malverzacija u Hrvatskoj pošti - 3 Gube dobit na popustima velikim igračima, a samo lani od države su dobili 94 milijuna kuna: "Tako su i zaposlenicima onemogućene veće plaće" Slika nije dostupna 'Plaće i braniteljski proračun se neće dirati, ali naknade socijali - hoće!'

34 agencije su na državnom proračunu, 8 je neprofitnih organizacija. Zasebno su FINA i Agencija za lijekove. 'Svaka ima neko svoje opravdanje, ali u sagledavanju šire slike treba vidjeti - ako osnujemo jedan tip agencija, a za slične poslove imamo sličnu stvar u nekom ministarstvu onda može doći do preklapanja. Ima li mjesta za racionalizaciju - ima - kao u cijelom javnom sektoru', kaže doc. dr. sc. Vedran Đulabić s katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zaštita podataka: Ako imate problema obratite se OVOJ agenciji

Prema podacima za 2012. najveći prosjek bruto plaća imaju u Agenciji za lijekove koja se sama financira - 18.000 kuna. Slijede neprofitne državne agencije gdje je prosjek bruto plaća 16.000 kuna. U 30 agencija na državnom proračunu prosjek bruto plaća je 10.000 kuna.

Institut upozorava na netransparentnost. Agencije na godinu imaju 4 i pol milijarde kuna prihoda i milijardu kuna viškova. Manje od 30 agencija je predalo financijska izvješća. 'O stručnosti ljudi koji su unutra, čime se oni bave, o rezultatima rada. Ako nemate ta načela transparentnosti i dobrog upravljanja vrlo lako se može dogoditi da stvar ode u krivom smjeru i da se tamo javljaju zloupotrebe položaja, malverzacije i tako dalje', dodaje Đulabić.

Institut za javne financije preporučuje i da svake godine Sabor i Vlada raspravljaju o poslovanju državnih agencija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju