Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija upozorava

Znate li koje opasnosti prijete u vinskim podrumima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija upozorava građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinskim podrumima na samom je vrhuncu.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

'Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan', upozorava poliocija.

Naglašavaju da u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

>> 'Malo smo si popili': 13 osoba završilo u policiji na triježnjenju

'Podrume treba prozračivati te se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti', savjetuje policija.

Upozoravaju da se prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu, savjetuje policija.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene