Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem travnja inspekcija je zbog štetnosti za zdravlje zabranila sav izlov, skupljanje i promet školjaka iz Kaštelanskog zaljeva. No, to nije zaustavilo izlovljivače!


Najveće izlovno područje školjkaša u Hrvatskoj jest Kaštelanski zaljev. Upravo tamo registrirano je više od 70 obrta za izlov dagnji, kamenica i brbavica. Krajem travnja inspekcija je zabranila sav izlov, skupljanje i promet školjaka iz tog zaljeva.

Vezani članci Ilustracija Uhvaćen muškarac koji je ilegalno ulovio deliciju čija cijena ide i do 20.000 kuna Provjereno: Natječaj za dodjelu državne zemlje u Čađavici - 2 Agonija s dodjelom državnog zemljišta u Čađavici i dalje traje, kaznene prijave nisu urodile plodom: "Ovo je smiješno, ovo je apsurd..."

Ekipa Provjerenog zajedno s veterinarskom inspekcijom odlučila je provjeriti pridržavaju li se izlovljivači školjaka te zabrane. Rezultat je zabrinjavajući - ne samo da se i dalje vade školjke na tom području, već one onečišćene stižu do gostiju u vrhunskim restoranima.

'Problem je što su školjke zagađene u velikoj količini bakterijom escherichia coli i biotoksinima i ljudi nikako ne mogu prihvatiti da školjke moraju proći purifikaciju i otpremni centar po europskim standardima', rekao nam je Ivica Ujaković, zaposlenik purifikacijskog centra.

Purifikacijski centar važan je jer se u njemu školjke pročišćavaju. Iz njih pomoću UV lampe i proteinskog stimera izlaze sve nečistoće, a školjke se potom pakiraju u mrežice, deklariraju i šalju na tržište.

Kako gost treba reagirati u restoranu kada zatraži deklaraciju o podrijetlu školjaka, a vlasnik mu je ne želi pokazati, doznajte u Provjerenom četvrtak u 22:25!

Fotografije sa snimanja pogledajte na Facebook stranici Provjerenog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju