Obavijesti Pretražite Navigacija
Budweiser Budvara

Znaš li gdje se nalazi Republika piva?

PR
PR Foto: PR
Kada bi te pitali gdje se nalazi Republika piva koji bi bio tvoj odgovor? Češka bi bila djelomično točan odgovor i mogli bi reći da si na pravom putu da potvrdiš svoje vrhunsko pivsko znanje, no znaš li reći razlog tomu?

Razlog je taj što jedna pivovara u Češkoj potječe iz doma pivarske kulture, koja ujedno ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. To znači da Budweiser Budvar iz pivovare Budějovický Budvar ne može biti proizveden nigdje drugdje, čime jamče upotrebu najboljih čeških sirovina, očuvanje originalnih procesa proizvodnje i poštivanje tradicije duge više od 700 godina. Zato Česi kolokvijalno pivovaru Budweiser nazivaju Republikom piva, dok mi u Hrvatskoj možemo biti sigurni da ćemo na našim policama uvijek naći izvorno češko pivo.

PR PR Foto: PR

Stoga je svaka kap Budweisera proizvedena u Češkoj po visokim standardima, a svaki gutljaj piva priča nam priču o svim bitnim faktorima njegove proizvodnje - povijesti, tradiciji, mjestu proizvodnje, sirovinama koje su korištene, proizvodnim procesima, ali i ljudima koji su njegov bitan faktor proizvodnje.

Duga, bogata povijest pivovare sastavni je dio Budweiser Budvara, kao i stoljetna baština rodnog grada, České Budějovice. Veza Čeških Budějovica i piva datira još od 14. stoljeća, kada se u toj pokrajini počinje proizvoditi pivo. Godine 1895. u tom gradu osnovana je pivovara Český akciový pivovar, današnji Budějovický Budvar i počinje se proizvoditi čuveni Budweiser.

Za kvalitetu i izvrsnost aroma zaslužne su kvalitetne sirovine koje se koriste u proizvodnji Budweiser Budvara. Prije svega, Češka ima geografske i klimatske osobitosti koje jamče najbolje sirovine za proizvodnju. Iz područja oko grada Saaz (češki Žatec) češki pivari nabavljaju posebnu vrstu rijetkog, plemenitog i aromatičnog hmelja, koji se već stotinama godina koristi u češkoj pivskoj industriji. Upravo po toj vrsti hmelja poznat je čuveni češki pilsner, a u proizvodnji Budweisera češki pivari koriste cjeloviti hmelj Saaz, kako bi zadržali što više arome i bogatih prirodnih okusa.

PR PR Foto: PR

Voda koja je najzastupljeniji sastojak u proizvodnji piva i koristi se u proizvodnji Budweiser Budvara crpi se iz arteških bunara dubokih čak 300 metara. Kristalno čista voda nasljeđe je jezera iz ledenog doba i pivu daje jedinstven okus.

Uz vodu, najzastupljeniji sastojak svakog piva je slad. U proizvodnji Budweiser Budvara se koristi slad iz moravskih ravnica koji pivu daje punoću okusa i mirisa i garantira prepoznatljivu češku kvalitetu.

Vrhunske i samo najbolje pomno birane sirovine samo su jedan dio kvalitete Budweiser Budvara. Za njegovu kvalitetu zaslužni su i proizvodni procesi koji su također dio tradicije i povijesti nastanka pivovare.

Možemo reći kako u Republici piva, vrijeme malo sporije prolazi. Vrijeme je samo jedan od odgovora zašto je Budweiser pivo drugačije svih od drugih. Pivo u spremnicima sazrijeva upravo onoliko dugo koliko mu treba da razvije punoću okusa. Tako pivo u pivarskim podrumima sazrijeva čak 90 dana, a čuva se u posebnim čeličnim bačvama u vodoravnim spremnicima za sazrijevanje koji omogućuju najbolji rad kvasca.

PR PR Foto: PR

Ovo su samo neki od razloga zašto je češko pivo dobar odabir za svakog pivoljupca i zašto bi Republika piva bila idealna destinacija za posjetiti ju. No, do tada ona može biti i tvoj dom, zato probaj Budweiser Budvar i uživaj u pravom češkom osvježenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene