Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao 280 patenata!

Znanstvenici još nisu shvatili Teslinu stvaralačku intuiciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanost još nije dokučila izumiteljsku intuiciju Nikole Tesle unatoč mnoštvu radova koji se njime bave, smatra hrvatski "teslalog" Tomislav Petković u članku objavljenom u najnovijem broju međunarodnog časopisa Almagest, uz sedamdesetu obljetnicu Tesline smrti.

Nikola Tesla i danas ostaje iznimna pojava u povijesti svjetske znanosti, tehnologije i kulture, i veće nadahnuće istraživačima nego se ikad očekivalo, ocijenio je profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Pročitajte i ovo Vijenac u vrećici za smeće u Zagrebu - 2 U centru Zagreba FOTO Na spomeniku Nikoli Tesli vijenac u vrećici za smeće, Pupovac: "Mi vrlo dobro znamo što se htjelo poručiti" Nikola Tesla dobio Centar u Karlovcu Otvara se interaktivni centar Jeste li ikad stali u Karlovcu? Zavirite u um Nikole Tesle, dotaknite mu prst i otkrijte kakve je probleme imao s profesorima

Cijeli svoj život Tesla je posvetio velikim mislima: znanosti, prirodi i čovjeku, a najveće mu priznanje dolazi iz činjenice da milijarde ljudi na planetu uživaju rezultate njegova rada, ističe Petković.

Jednako je važan Teslin kozmopolitizam i ideja svjetskog mira koju je čvrsto zagovarao, što nikada nije umanjivao važnost njegovih lokalnih korijena i kulture područja odakle je došao, napominje.

Tomislav Petković se kritički osvrće na "prigodničarske pseudoznanstvene" pristupe Tesli, te zagovara sintetički odgovor o Teslinim dostignućima, naslijeđu, moralu i kozmopolitizmu. Premda u svijetu i u Hrvatskoj prevladava prigodničarska slika Tesle, ona se značajnije počela mijenjati 2006. godine povodom proslave 150. obljetnice njegova rođenja pod UNESCO-vim šeširom, kazao je Petković u odgovoru na pitanje o aktualnoj percepciji Nikole Tesle u njegovoj domovini, potaknuto Teslinom obljetnicom.

Znanstvena i kulturološka istraživanja Teslinog života i djela urodila su s nekoliko vrijednih znanstveno-popularnih knjiga u hrvatskoj znanosti i kulturi, kaže Petković. Pravo osvježenje su, međutim, kazališna umjetnička djela s Teslom i njegovim likom u njihovu žarištu, gdje se dodiruju znanstvena kreativnost s jedne i umjetnička mašta s druge strane.

U Hrvatskoj je Tesla prepoznat najvećim izumiteljem ili otkrivačem u modernoj znanosti i tehnologiji. Ta je slika rezultat brojnih istraživanja Tesle među sveučilišnim nastavnicima fizike, elektrotehnike i drugih tehničkih disciplina, zainteresiranim mladim istraživačima i studenatima u Hrvatskoj, do brojnih stručnjaka u institutima i industriji.

U dijelu javnosti o Tesli postoji lepeza 'znanstvenik – genij – ekscentrik – čudak' koju treba napuštati i fokusirati se na temeljna epistemička pitanja našeg vremena: Tko je Tesla? Otkud njegov izumilački dar i nezavisna istraživačka duša? Jesu li Tesline intuicije Descartesovg tipa došle rođenjem i mladenačkim razvojem ili su razvijene i prepoznate u američkoj fazi? Je li Tesla u kasnijoj fazi razvijao karakterističnu filozofiju života? U kojoj mjeri se u Teslinome životu i djelovanju suodnose inženjerstvo, politika i filozofija, odgovara Petković.

Teslin životni opus broji 116 izvornih patenata i 164 analogona patenta u 26 zemalja svijeta. Dakle, sveukupno 280 patenata! Njegova dostignuća su u polju elektrotehnike raširena po modernim tehnologijama našeg doba: visokofrekvencijskoj rasvjeti, X–zračenju, kozmičkom zračenju, televiziji, sve do suvremene ICT ili elektromagnetske kulture.

Međutim, nedostaju novi znanstveni radovi u časopisima s međunarodnim recenzijama na tragu Teslinog nasljeđa ili laboratorijskih istraživanja potaknutih njegovim patentima. Nedostaju monografije o Tesli sintetičkog pristupa, na hrvatsko–engleskom jeziku, koje bi počivale na točnim povijesnim podacima i epistemičkim prosudbama novijeg razvoja znanosti i tehnologije, dodaje.

Na pitanje kako se najčešće u hrvatskoj javnosti čuva sjećanje na Teslu, Petković kaže da je hrvatska javnost još uvijek na početnim metodološkim konceptima u pogledu Tesle, njegova nasljeđa i percepcije. Međutim, napravljeni su pomaci i najnoviji rezultati u posljednje vrijeme.

Ističe "više nego uspješnu kulturnu manifestaciju o sinergiji Tesla – Bošković" na prijelazu 2012./2013. u Institutu Ruđer Bošković. U Tehničkome muzeju u Zagrebu se već godinama u danima o Teslinoj smrti organiziraju javno-popularna predavanja "Dani N. Tesle", koji se oplemenjuju kazališnim predstavama i pokusima u Teslinome kabinetu. Prave kulturne i didaktičke aktivnosti pokreće već godinama 'Udruga Nikola Tesla–genij za budućnost'. U znanstvenoj periodici HATZ i HAZU objavljeni su godišnjaci ili tematski blokovi posvećeni Tesli, kaže Petković.

Sjećanje na Teslu najbolje stoji kod imena ulica, trgova, škola i gimnazija gdje je Teslino ime značajno zastupljeno, uspoređujući ga s drugim velikanima znanosti i tehnologije poput Boškovića, Petrića, Mohorovičića, Ružičke, Preloga, itd.

Okapanja o Teslinoj nacionalnoj pripadnosti su za Petkovića besmislena jer je Tesla bio istinski kozmopolit. Prava pitanja u svjetlu novih zbivanja u našem prostoru i vremenu su 'Je li Teslin kozmopolitizam i moral u sukobu s lokalnom kulturom ili kulturama: hrvatskom i srpskom, religijskom bifurkacijom katoličko – pravoslavno?', odgovara.

Treba gledati komplementarno o utjecaju hrvatske domovine i mladenačkog obrazovanje sa srpskim podrijetlom po ocu i materi s pravoslavnim duhovnim tragom u djetinjstvu. Tesla je sam bio ponosan na obadvije te komponente, kaže Petković.

Plan i strategija sjećanja na Teslu u Hrvatskoj postoji samo u fragmentima, a ne kao koherentna strategija nacionalne razine. Strategija podrazumijeva razvoj nove discipline "teslalogije na djelu" koja bi okupljala dokazane znanstvenike ali i mlade, koja bi počivala na fundamentalnim otkrićima i idejama Nikole Tesle.

Strategiju 'teslalogije' bi trebala podupirati i njegovati ministarstva, kulturne institucije i sveučilišta u Hrvatskoj do najvažnijih instituta u Hrvatskoj kao što su Ruđer Bošković, Končar i drugi. Teslalogija uključuje i praćenje realizacije ideje novog supravodičkog linearnog akceleratora, čija zemlja gradnje i financijeri još nisu poznati.

Istraživanja Teslina života i djela minimalno dotiču njegovo hrvatsko ishodište i djetinjstvo u rodnoj Lici, a hrvatski znanstvenici koji se bave Teslom se slabo ili tek ponekad navode u svijetu. Statistika je puno bolja u pogledu srpskih, mađarskih, austrijskih, sve do rumunjskih znanstvenika i povjesničara znanosti i tehnologije. Muzej Nikole Tesle u Beogradu je ugledno referentno mjesto za Teslino nasljeđe koje se učestalo navodi u svjetskoj recepciji Tesle, zaključio je fizičar, filozof i "teslolog", Tomislav Petković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene