Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Eko Kvarner' traži ostavku

'Zmajlović mora otići, priznaje da je nesposoban obaviti posao zbog kojeg je tu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'Eko Kvarner' smatra da je, nakon jučerašnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, jedini logičan potez, da on podnese neopozivu ostavku.

"Eko Kvarner" danas u priopćenju navodi da je ministar Zmajlović "jučer nakon prijema delegacije prosvjednika iz Slavonskog Broda javno priznao, da ne može uspješno obavljati posao koji mu je povjeren, a to je zaštita okoliša i prirode te posljedično, što je još i važnije, zdravlja i života njezinih građana".

"Ministar Zmajlović je također izjavio da građani, još najmanje dvije godine, moraju trpiti neprihvatljivo zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da on tu ne može na bilo koji način pomoći. Treba napomenuti da u tom zagađenju postoje i brojni po zdravlje opasni plinovi, kao što je kancerogeni benzen, koji će u te dvije godine neizbježno dovesti i do oboljenja mnogih građana", navodi "Eko Kvarner".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavio pravne aktivnosti Zmajlović: Razumijem zabrinutost Brođana zbog loše kvalitete zraka Slika nije dostupna Povišena razina sumpora Novo zagađenje u Brodu, Zmajlović traži hitno očitovanje Rafinerije

>> Brođani u Zagrebu, Zmajlović poručio: 'Ne želim biti populist, u ovom trenutku ne možemo ništa'

"S tim priznanjem nemoći putem resornog ministra, Vlada je direktno priznala da su zdravlje i životi građana Slavonskog Broda i šire okolice prihvatljiva kolateralna žrtva interesa vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu", navodi ta udruga. "Nesporno je", dodaje, "da se sirovina za taj ekološki izuzetno problematični objekt transportira putem tvrtke Janaf (koja je u hrvatskom vlasništvu) te se stanje u Slavonskom Brodu može trenutno poboljšati, i to ne inzistiranjem da sporna rafinerija trenutno prekine proizvodnju, već da počne koristiti prihvatljiviju sirovinu i energent. Jedini razlog zbog čega rafinerija ne koristi kvalitetniju sirovinu i energent je enormno veći profit ruskog vlasnika rafinerije, koji se postiže korištenjem nekvalitetne sibirske nafte i loživog ulja kao energenta te nam je potpuno nejasno, zašto su Vladi puno važniji financijski interesi ruskog vlasnika rafinerije od kvalitete života pa i zdravlja njenih vlastitih građana".

Eko Kvaraner drži kako je "bitno napomenuti da je ministar Zmajlović već i do sada napravio mnoge sporne poteze, kao što je skandalozno ponašanje oko projekta Plomin C i zaustavljanje slanja u Sabor tri važna zakona iz domene zaštite okoliša, koje je pripremila njegova prethodnica Mirela Holy".

"Sukladno tome, sumnjamo u vjerodostojnost teza koje su se ovih dana pojavile u medijima, da ministar Zmajlović dobiva prijetnje smrću i to zbog toga što je on npr. neslanjem zakona o otpadu u saborsku proceduru napravio upravo ono što su mnogi interesni lobiji (pa i zločinačke organizacije) od njega očekivali i time ih zaštitio od demontaže njihovih dobro uhodanih poslova, do koje bi neizbježno došlo da su se implementirali zakoni koje je pripremila njegova prethodnica Holy, i zbog kojih je morala napustiti mjesto ministrice.

Udruga smatra da su izjave o navodnim prijetnjama koje prima ministar Zmajlović obična manipulacija kojom on pokušava u javnosti popraviti svoju već dobro poljuljanu vjerodostojnost". "Od premijera Zorana Milanovića očekujemo da, ako ministar ne shvati paradoks u kojem se nalazi, uruči mu otkaz, kao što bi učinio svaki poslodavac svom radniku koji mu javno prizna da ne može ispuniti svoje obveze", navodi u priopćenju udruga "Eko Kvarner".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene