Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSP poručio

'Zločini se moraju procesuirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da se za zločine mora odgovarati i da se neke procese trebalo daleko ranije pokrenuti, istaknuo je danas na konferenciji za novinare njezin predsjednik Daniel Srb komentirajući, na traženje novinara, uhićenje bivšeg šefa karlovačke Ozne Josipa Boljkovca.

Protiv Boljkovca je bila provođena istraga da je počinio ratni zločin na karlovačkom području u poraću 2. svjetskog rata, a za sada nema službenih informacija za što je točno sumnjičen.

Na upit je li Boljkovćevo uhićenje, kao i otvaranje istrage nad HDZ-om, tempirano upravo pred izbore, Srb je odgovorio da se u predizborno vrijeme uvijek donose odluke predizbornog karaktera i također se može postaviti pitanje je li sad trenutak (za to).

Na pitanje o crnim fondovima, Srb je odgovorio kako se upravo pomoću novca iz njih smanjivao HSP-ov utjecaj u hrvatskom političkom životu prije četiri godine.

HSP je danas sazvao konferenciju za novinare kako bi reagirao na zbivanja vezana uz nova saznanja o prodaji dionica Ine mađarskom MOL-u. Hrvatska bi vlada trebala odlučno reagirati u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u vezi te prodaje, budući da postoji osnovana sumnja da je provedena na nezakonit način, odnosno uz pogodovanje, davanje i primanje mita, istaknuo je Srb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hrvatska mora tražiti odštetu od Srbije' Srb: Žrtva je zaboravljena, krvnici se šeću i dijele im se medalje Slika nije dostupna Osmišljeni plan za diskreditaciju borbe Srb: Protuofenzivom Srbiji stati na kraj

Smatra da bi stvari trebale biti vraćene na početak, odnosno Hrvatskoj bi trebao biti vraćen udio u nacionalnoj naftnoj kompaniji, a MOL-u novac koji je za nj platio. Za primanje mita osumnjičen je bivši premijer Ivo Sanader, a tko je za davanje mita, što je također kazneno djelo, upitao je Srb ocijenivši da će, ne bude li se to uskoro znalo, jačati sumnja da se radi o političkom procesu.

Odvjetnik Petar Šale rekao je da se ugovor, potvrdi li se pravomoćnom presudom da je utemeljen i sklopljen na kaznenom djelu, ne bi mogao konvalidirati. Po njegovim riječima vlada bi trebala onemogućiti otuđenje imovine Ine do okončanja sudskog postupka, a HANFA nastaviti s obustavom trgovanja Ininim dionicama.

HSP će, najavio je Šale, tražiti da DORH blokira imovinu Ine ne ugrožavajući pritom njezino poslovanje, dok se ne utvrdi je li bilo kaznenog djela primanja i davanja mita te poništenje ugovora o prodaji Ine.

HSP će također zatražiti ocjenu ustavnosti vladine kampanje vezane uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) budući da ne daje objektivnu sliku, odnosno ne govori o štetnosti, već ističe samo upitne pozitivne učinke ulaska u EU.

Šale je pojasnio da Ustav i zakoni ne dopuštaju nejednakost osoba i političkih stranaka, dodavši da je HSP zatražio da se emitira njegov spot koji govori i o negativnim aspektima ulaska Hrvatske u EU, no to nije učinjeno.

Napomenuo je da se oko 40 posto građana protivi ulasku u Uniju i naglasio kako i oni imaju pravo na objektivno informiranje te će HSP, istaknuo je, na tome inzistirati. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene