Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Kod njih proizvode kacige koje čuvaju glave diljem svijeta. U jednoj kategoriji ovaj je grad najbolji u Hrvatskoj, bolji čak i od europskog prosjeka

Prelog ima više od sedam tisuća stanovnika, a samo 123 osobe su nezaposlene. Međutim, problem u Međimurju i dalje su niske plaće. Prosječna plaća u Prelogu manja je od pet tisuća kuna.

Svaki dan u tvornici ''Šestan – Busch'' radnici naprave i do tri tisuće kaciga. Njihovi strojevi gotovo da se i ne gase. Kacige iz male tvornice u Prelogu štite glavu i čuvaju živote po cijelom svijetu.

Pročitajte i ovo Party na Zrću Za svakoga ponešto Naša najrjeđe naseljena županija raj je za partijanere iz cijelog svijeta, a i posao s govedima tamo je - posao iz snova Nova Gradiška - 2 Život u Hrvatskoj Kako najmlađi hrvatski grad zaustavlja iseljavanje mladih i zašto selu na drugom kraju županije nedostaje - vrtića

''Kada ih vidimo na TV-u na glavama vojnika širom svijeta onda smo ponosni jer znamo da radimo dobar posao'', kaže radnica Smiljana Strahija.

Uz hrvatsku vojsku i policiju njihovu kacigu nose u još 50-ak zemalja.

''Ovo je za francusku policiju kaciga koja nema niti jedan šaraf zbog toga što je svako bušenje na kacigi potencijalno proboj kacige.. Ima 350 dijelova na sebi'', govori Darko Žvorc.

Ne ''dotjeruje'' se samo u ovoj tvornici već su pune ruke posla i u radionici gospodina Stjepana. Nema toga što on ne može reciklirati i vratiti u život. Od namještaja, knjiga pa sve do plišanih igračaka.

''Moram biti prvo sam zadovoljan, onda budu i drugi jer ako nisi sam zadovoljan kaj si napravio onda ne budu ni drugi zadovoljni'', kaže Stjepan Sinković, Centar za ponovnu uporabu.

U utakmici s otpadom izašli su kao pobjednici - Prelog je prošle godine odvojio više od europskog prosjeka, čak 69 posto.

''Za naredno razdoblje do 2025. godine plan nam je prosjek odvajanja otpada sa 65 dići na 75 posto'', rekao je Siniša Radiković, direktor PRE-KOM-a.

No još uvijek čekaju povećanje plaća. U Međimurju su najniže u Hrvatskoj, premda političari svake godine prije izbora nude izlaz.

''Ja sam u penziji zadovoljan, ali mladi nisu, otišlo ih je puno prema Nizozemskoj'', govori Franjo Sakal.

Mladi koji su ostali žele šareniju ponudu.

''Trebaju nam šoping-centri za kupovinu. Za veće nabavke moramo ići u Varaždin ili Zagreb'', kaže Stanka.

Za one koji žele biti u isto vrijeme na dva različita mjesta selo Banfi prava je lokacija za to. Jednim je dijelom u Hrvatskoj, drugim u Sloveniji. Dok se čeka rješenje graničnog spora već više od 25 godina, obitelji Kunčić granica rješava bračne probleme.

Žena vjerojatno malo spava u Sloveniji, a ja normalno na hrvatskoj strani. Kad se porječkamo, uzme putovnicu, okrene se na rub kreveta i u Sloveniji je. No brzo se vrati, ne može ona živjeti bez mene i Hrvatske'', priča Drago Kunčić iz sela Banfi.

Jedna je žena, dvije su granice, a obje su za obitelj – nevidljive.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene