Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljne karte

Živite na trusnom području? Provjerite koliko ste zapravo ugroženi od potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresi u Hrvatskoj su realnost, a obzirom na interes građana po tom pitanju, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je karte s procjenom rizika i ranjivosti od potresa za Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Krajem netom proteklog ljeta, u Hrvatskoj se zaredao niz potresa, a najviše ih je zabilježeno na području grada Rijeke. Isto tako, građani Hrvatske trebaju biti svjesni da se naša zemlja nalazi na trusnom području i da su potresi realnost. S tim u vezi, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM), objavila je detaljne karte za četiri hrvatska grada i koja područja u tim gradovima nose najviše, a koja najmanje rizika kod potresa.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

"Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika", ističu iz navedene Udruge.

Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu, ističu iz HUKM-a. Nadalje, obrađeni su sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procjenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

U galeriji pogledajte napravljene karte, a više informacija o toj temi možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene