Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u Vinkovcima

Živio kraj blaga: Nisam mogao vjerovati da ležim na tako nečem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava arheološka senzacija u Vinkovcima. Otkriveno je posuđe s kraja 4. stoljeća.

Pronađeno je čak 30 kilograma srebrnih pladnjeva, tanjura, zdjela, vrčeva i ostalog posuđa. Riječ je o iznimno vrijednom nalazu koji za sada čuva policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Slika nije dostupna Vrijedno 50 mil. dolara FOTO Najveće spašavanje podvodnog blaga u povijesti

Srebrno posuđe koristila je, prije 1600 godina, obitelj iz antičkih Vinkovaca. Na njihovoj adresi Duga cesta 26  pronađeno je 30 kilograma srebrnog posuđa. Bogati susjedi iz 4 stoljeća, iznenadili su i sadašnje stanovnike. 'Ja živim u ovoj zgradi tu pored samog nalazišta. Zaista nisam mogao vjerovati da praktički ležim na tako nečem', rekao je susjed.

Dio žlica, zdjela i pladnjeva je pozlaćen. Gotovi svi, ukrašeni su posebnim simbolima. 'Imamo i ime jednog od autora, izrađivača, koji je bio nekakav zlatar', rekao je Zlatko Uzelac, zamjenik ministra kulture.

>> Senzacionalan nalaz u Vinkovcima: Arheološka zbirka veća od Seusevog blaga

Vrijedne iskopine pod nadzorom su policije. Čuvaju se u gradskom muzeju, a sutra putuju na restauraciju. 'Započeli smo s pripremama, odmah se kreće u restauraciju, i to kod najboljih restauratora', dodao je Uzelac.

Bogati Vinkovčanin blago je zakopao u vrtu, a analiza će pokazati još zanimljivih detalja.

I drugi mještani su oduševljeni otkrićem. 'U Vinkovcima gdje god da zakopate na području grada, nešto ćete naći', rekao je  jedan. 'To je prije svega kulturno, a ne materijalno bogatstvo', zaključio je drugi Vinkovčanin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene