Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Referendumom, pa ako treba i 'Jadranskim zidom sa stotinama brodica', Živi zid blokirat će svaki pokušaj bušenja nafte u Jadranu, jer taj projekt smatra očajničkim potezom Milanovićeve Vlade na odlasku, najavili su u subotu iz Živog zida te pozvali Vladu da odustane od tog projekta.


Živi zid radi veliku kampanju protiv projekta eksploatacije nafte i plina u Jadranu, a osim toga stranka će svoju političku snagu provjeriti već 8. ožujka na prijevremenim izborima u šest od ukupno devet gradova, gdje su raspisani prijevremeni izbori za gradska vijeća i gradonačelnike, rekao je predsjednik Živog zida, Ivan Sinčić, u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, na susretu sa članstvom.

Vezani članci Mostovci predali potpise za referendum - 1 Poznat datum: Ustavni sud objavio kad će donijeti odluku o ustavnosti Mostovih referendumskih pitanja Novinska konferencija Živog zida o ispitivanju porijekla imovine (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 4 Živi zid o reformi zdravstva: "Gledaju se prihodi, a nitko ne gleda troškove, ni ne zna se koliko košta neka usluga"

Govoreći o eksploataciji nafte u Jadranu Sinčić je rekao da će, ako Vlada nastavi forsirati taj projekt bez da pita narod, oni organizirati zajednički referendum s drugim organizacijama koje se tom planu protive.

A ako ni to ne bude dovoljno, ako Vlada izmanipulira referendum ili preko izmjene zakona ili preko Ustavnog suda, mi smo spremni napraviti 'Jadranski zid', odnosno okupiti stotine brodica i blokirati svaki pokušaj bušenja u Jadranu, rekao je Sinčić.

Na novinarsko pitanje znači li to da imaju ozbiljnu namjeru zaustaviti istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, Sinčić je naglasio kako Živi zid osporava legitimitet Vlade, Hrvatskog sabora i saborskih Odbora da umjesto građana sami odluče žele li totalno promijeniti način života ljudi, odnosno priječi s ribarstva i turizma na novu gospodarsku orijentaciju.

Sinčić usporedio Živi zid s grčkom Sirizom

Pozivam Vladu RH da odustane od tog projekta, jer je on sulud i protupravan, sa šlampavo napravljenom studijom, bez da je uopće predviđeno kako će se nafta voziti na kopno, primjerice, a takav stav dijelim i sa znanstvenicima iz Oceanografskog instituta. Neki od njih procijenjuju da nisu nikada vidjeli lošije napravljene studije, a ljudi iz Agencije za zaštitu okoliša kažu da njih nitko nije konzultirao s tim u vezi, istaknuo je Sinčić.

Živi zid zato predlaže referendum da se građani o tome izjasne.

Ako narod stvarno želi da se buši u Jadranu, neka se buši, ne možemo mi nametati svoju volju, ali želimo javnu raspravu, koje gotovo da nije bilo, dodao je.

Sinčić podsjeća kako je i Branko Bačić, predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša, kazao da do sada uopće nije dana suglasnost za eksploataciju, nego samo za istraživanje ugljikovodika, a da bi već 2. travnja trebali biti potpisani ugovori sa raznim tvrtkama, za što ni Agencija za ugljikovodike nije mogla dati argumentirane odgovore.

Živi zid, kao politička stranka, drugi će važan test, nakon predsjedničkih izbora, imati na prijevremenim izborima za gradska vijeća, u šest od ukupno devet gradova u kojima će se 8. ožujka u nekim gradovima i općinama održati prijevremeni izbori.

Sinčić je rekao da Živi zid ima sjajne ekipe na Rabu, Pagu, Hvaru, Novom Marofu i Zlataru, kao i u Dubrovniku, gdje osim liste za Gradsko vijeće imaju i kandidata za gradonačelnika. I sve su to samostalne liste Živog zida, dodao je.

Vladimira Palfi i Ivan Pernar rekli su da se u stranku učlanilo ove godine više od šest tisuća ljudi, da je osnovano jedanaest podružnica, ali da Živi zid ima članova i u mnogim drugom sredinama, gdje koordinatori tek osnivaju stranačku mrežu, kao što je to u Karlovcu.

Sutra će se susret sa članstvom Živog zida organizirati u Velikoj Gorici, najavljeno je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju