Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaboravne zimske večeri

Zimska hedonistička metropola

Osijek
Osijek Foto: TZ grada Osijeka
Cijeli Osijek u ovo se vrijeme pretvara u ogromnu, obasjanu šetnicu.

Kad je o putovanjima riječ, protekle dvije godine dobrano su nas istrenirale u vještini pronalaženja zanimljivih i drukčijih destinacija. Pritom se često ispostavlja da nam se najljepši skriveni biseri i jedinstveni doživljaji nalaze pod nosom, na nekoliko sati vožnje; da je potrebno samo malo razmišljanja izvan okvira, pa da geografski pojmovi koje smo prije uzimali zdravo za gotovo, ili uopće nismo znali za njih, postanu must visit destinacije.

U ovaj se opis uklapa i Osijek, središte Slavonije i Baranje te grad koji ove zime otkrivamo kao idealno mjesto za uživanje u najradosnijem i najopuštenijem dijelu godine.

Osijek Osijek Foto: TZ grada Osijeka

Grad pretvoren u šetnicu

Poznat po kulturnoj baštini, gostoljubivim domaćinima i odličnoj gastronomiji, Osijek tijekom blagdanskog razdoblja svoje glavne adute „odvrće na najjače“. Urešeni mnoštvom ukrasa i treperavih svjetala – insajderi navode da ih je ove godine rašireno više od deset kilometara – glavni gradski punktovi, ali i nebrojeni skriveni zakutci grada na Dravi odišu uistinu posebnim ugođajem.

Cijeli Osijek u ovo se vrijeme pretvara u ogromnu, obasjanu šetnicu. Od trga Ante Starčevića s nezaobilaznom vedutom konkatedrale u pozadini, preko Europske avenije, jednog od najljepših secesijskih poteza na jugoistoku Europe, do prostranih perivoja što oplakuju zidine stare Tvrđe, pred oči naviru prizori zimske idile. Krug urbanog božićnog krajolika zatvaraju šetnica uz Dravu i drvena riječna vodenica. Posebice za maglovitih dana, one čine pomalo mističnu poveznicu između žamora i topline središta grada te otvorene panonske ravnice utonule u zimsku tišinu.

Osijek Osijek Foto: TZ grada Osijeka

Nezaboravne zimske večeri

Hedonističku preporuku ipak ne zaokružujemo tišinom nego, naprotiv, dobrim vibracijama radošću obuzetog grada. Duž njegovih šetnica, avenija i trgova, kao i u kamenim ulicama romantične Tvrđe, pronaći ćete mnoštvo zanimljivih pivnica, barova, restorana i kušaonica. Neki od njih ponudit će vam najbolje od regionalne gastronomije, vinarske i pivarske proizvodnje. Ponudom drugih dominira pak kozmopolitizam pomiješan s panonskim podnebljem. Koncept trećih mogao bi se opisati kao „lega“ style – neopterećena trendovima, to su mjesta za provod na autentični osječki način, obilježen jedinstvenom mješavinom multikulturne srednjoeuropske tradicije i živopisnih običaja slavonskih seoskih veseljaka.

Osijek Osijek Foto: TZ grada Osijeka

Koji god sadržaj i životni stil promovirali, svi oni u blagdanski Osijek ugrađuju dio sebe, svog stvaralaštva i širokog panonskog srca. Uz dužno poštovanje prema materijalnoj baštini, instagramable prizorima i moći svjetlosnih efekata, upravo je srce ono što osječke zimske uživancije čini još posebnijima.

Osijek Osijek Foto: Mario Romulić i Dražen Stojčić

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene